Postagalambok versenye: 430 kilométer hét óra alatt

2020. szep. 14.

Postagalambok versenyeztek a Sampion Teszttelepen Csurgónagymartonban szombaton. A 157 galamb Csehországból indult vissza Magyarországra 430 kilométeres távon. A teszttelepnek ez volt az ötödik és egyben záróversenye. Reggel hét órakor, azonos körülmények és feltételek mellett indították Csehországból a madarakat. 

– Nyilván az időjárást figyeljük minden út előtt, úgy készítjük a galambokat, mint a sportolókat. Számít náluk a szembeszél, az erősebb és gyengébb etetés, a diétás ételek. Vitaminokat és kiegészítőket adunk nekik, megfelelő időben. Ezek alapján jó eredményeket is várhatunk a jó galamboktól – mondta el Andik János, a Sampion Teszttelep 2. tulajdonosa.

Az állatokat rendszeresen orvos ellenőrzi és felügyeli, az egészségügyi szabályoknak megfelelően.

– Ezek a galambok megfelelő vakcinázási programokon, prevenciós programokon vesznek részt, nem csak azért, hogy a galambok egészségét tudjuk védeni, hanem a velük dolgozó személyzet egészségét is óvjuk. Arról nem beszélve, hogy hosszútávú versenyeken és folyamatos terhelésnél komoly eredményt csak akkor tudunk elérni, ha a galambok egészségesek – fogalmazott Schindler Gábor állatorvos.

A verseny nyertes galambja egy nagykanizsai versenyzőtől származik. A szárnyas délután két óra előtt három perccel érkezett vissza a telephelyre.

– Jó szülőkből származik, Nyugat-Németországban vásároltam őket és nagy nemzeti díjakat nyertek az ősök. Több utód is van tőlük, három éve vannak Nagykanizsán, és több jó eredmény is van belőlük – mondta el Nyakas Ferenc.

Az első harminc visszaérkező galamb a helyszínen árverésre került.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)