Szigorúan ellenőrzik a szájmaszkok viselését, a szabály ellen vétőket szankcionálják

Bezárhatják a boltot és többezer forintos büntetésre számíthatnak azok, akik az előírt helyeken nem viselik a megfelelő a védőfelszerelést.  Amennyiben nem tartják be a maszkviselés szabályait egyaránt komoly bírságokban részesülhetnek az üzletben dolgozók és a vásárlók is. 

A meglazult nyári szabályoknak megérkezett a hatása, hiszen mostantól pénzbüntetést kaphatnak azok a boltok és vendéglátó egységek, ahol nincs betartva a maszkviselés szabálya. Ennek van, aki örül és van, aki kevésbé.

– Ezt a kis maszkot nem bírja ki ameddig vásárol? Sajnos nagyon szomorú helyzetben vagyunk. Már 83. évemet taposom, de még azért féltem a kis életemet – mondta Kuszler Istvánné.

Nem csak a boltok kaphatnak pénzbírságot, hanem a vásárlók is. 

– Örülök neki és alapvetően jó gondolatnak tartom és szükségesnek, mert azt tapasztalom, hogy a bevásárlóközpontokban hanyatlott a használata, úgyhogy szankcionálni kellene – tette hozzá Hompót István. 

Legtöbben kifejezetten örülnek a szigorításnak, hiszen nem csak magukat, de társaikat is védeni szeretnék.

– Én tulajdonképpen örülök, hogy ezt hordani kell, mert sokan ugyan nem hiszik el, de szerintem ez a vírus itt van közöttünk és a maszk tényleg segít. Nem csak annak, aki viseli, hanem annak is, akivel éppen beszélgetünk vagy akivel éppen kapcsolatba lépünk. Engem nem zavar és nem akadályoz, úgyhogy én fogom hordani – fogalmazott Scháden–Juhász Réka.

A többség elfogadja a szigorítást és úgy véli ezzel elkerülhető lehet a még nagyobb fertőzöttség. 

– Ez szabály. Ezt kell csinálni, mert másképp nagyon nagy baj lesz. Már így is van, de még sokkal nagyobb lesz és azt nem szeretnénk. Inkább tartsuk be és aki nem tarja be, kapjon büntetést – jelentette ki Szepe Ferencné.

Természetesen akadnak azonban olyanok, akik úgy gondolják, hogy ez egy influezához hasonló megbetegedés, ezért nem szívesen viseli a maszkot.

– Jó, igazuk van. Biztos, hogy valami van, csak az a probléma, hogy - én jómagam is tüdőbeteg vagyok - nem egészséges ez, így. Persze félti az ember magát, de én nem hiszek benne, hogy van. Szerintem ez egy influenzajárvány –  árulta el Somogyi Rezsőné.

Nem csak a boltokban és a vendéglátó egységekben szankcionálnak, hanem a tömegközlekedési eszközökön is. Érdemes odafigyelni, hogy mindig legyen kéznél maszk, és igyekezzünk betartani a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)