TELE-KA-LAND – „Határ menti élmények, határtalan kalandok”

facebook megosztás

A TELE-KA-LAND projekt három évvel ezelőtt indult útjára az Interreg Szlovénia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program támogatásával. Elsősorban a kisgyerekes családoknak kedvez az ötlet, miszerint - a határ mindkét oldalán - Meseparkokban kalandozhatnak az érdeklődők.

A gyermekek és családjaik két szlovén és két magyar településen próbálhatják ki a Meseparkok játékait. Szlovéniában Dobronak és Moravske Toplice, hazánkban pedig Nagyrécse és Magyarszerdahely ad otthont a mesés elemeknek. Minden parkban jobban megismerhetünk egy állat, egy fiú és egy lány mesekaraktert. Nagyrécsén a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, Piroska és Mátyás király, Magyarszerdahelyen Iciri-piciri, az Okos lány és Ludas Matyi várják a kirándulókat. A gyerekek kirakóból kiforgathatják a mesék részleteit, interaktív hangos táblán három nyelven meghallgatják a történetüket, de a fotófalon keresztül akár még a figurák bőrébe is bújhatnak. A Meseparkok segítségével egy-egy település és a környéke még népszerűbbé és látogatottabbá válhat, ennek érdekében kisebb-nagyobb rendezvényekkel is megpróbálják a szlovén-magyar határ menti térségbe csábítani a turistákat.

A nagyrécsei Mesefesztivál idén is nagy sikert aratott

Augusztus utolsó hétvégéjén a II. Félkrajcár Mesefesztiválon számos program közül választhattak a résztvevők. A kétnapos rendezvényen a kézműves játékok mellett arcfestés, retró kiállítás, koncert, finom ételek és terápiáskutya-bemutató is várta a látogatókat. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat, és pozitív élményekkel tértek haza a programsorozatról.

A turisztikai nap egy kisebb program

Ezen a héten a szervezők a magyarszerdahelyi Meseparkba invitálták az általános iskolás csapatokat. – Játékos feladatokkal szórakoztattuk őket, illetve esélyt adtunk a helyi szolgáltatóknak a bemutatkozásra, hogy őket is ismerjék meg az ide látogatók. Mesés feladatok vártak a gyerekekre, ügyességi vagy szellemi vetélkedőkkel. Mini parasztolimpiákat szoktunk tartani, mocsárlépegető vagy csirke kosárba dobáló feladatokkal. Zsákban ugrálás és gumicsizma dobálás is volt, ez újdonság a mai gyerekeknek. Aztán visszatérünk velük a 21. századba, ahol újra elővehetik a mobiljaikat a fotó szafaris feladathozmondta el lapunknak Gyarmati-Litter Tímea, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment projektmunkatársa.

Mobil applikáció a tartalmasabb túráért

A turisztikai napon bemutatták a TELE-KA-LAND Mesés Applikációt is. Az újdonságot a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának informatikusai segítették kidolgozni. Az ingyenes mobil applikáció lényege, hogy segítségével a kirándulók még több időt töltsenek el a szlovén-magyar határ menti térségben. A Meseparkba érkező családok a környék más programjairól, a látványosságokról is könnyen tájékozódhatnak az alkalmazással.

A Mesepark színesebbé teszi Magyarszerdahely községet

– Az 5 Postakocsi turisztikai fejlesztést követően, két éve van a településen a Mesepark, ami ennek az első pályázatnak a folytatása, kiegészítése. Azóta meredeken emelkedik a településünk turisztikai látogatottsága. Több alkalommal személyesen is tapasztaltam, hogy gyerekes családok járták körül a Meseparkot, a figurákat, a mesélő táblát, illetve a játékokat vették igénybe. Igazán a Mesepark egy-másfél órás kikapcsolódás, így érdemes úgy idelátogatni, ha más programokkal is összekapcsoljuk a környéken – árulta el tapasztalatait Marczin György, Magyarszerdahely polgármestere.

A szervezők idén is mind a négy Meseparkban szeretnék megrendezni a mesés fesztivált, a tervek szerint október elején Magyarszerdahelyen a Hétmérföldes Csizma Fesztivál nyitja meg a kapuit a képzelet birodalmába.

Körtvélyessy Vivien

Fotók: Czigóth Sándor

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.