Több száz emlősfaj hallhat ki az évszázad végére egy tanulmány szerint

facebook megosztás

Egy tudóscsoport előrejelzése szerint legalább 550 emlősfaj kihalhat ebben az évszázadban, ugyanakkor több száz fajt meg lehetne menteni a természetvédelmi erőfeszítések fokozásával - ismertette a kutatás eredményeit a BBC News.    

A kutatók a földtörténet korábbi kihalási hullámaiból fennmaradt fosszilis maradványok alapján számolták ki, hogy hány emlősfaj tűnhet el az évszázad végére a Földről. Mint a Science Advances folyóiratban publikált tanulmányban felhívták rá a figyelmet: "minden eltűnt fajjal a Föld természettudományának egy darabját veszítjük el".    

A kutatók szerint az elmúlt évtizedekben kihalt emlősökért szinte teljes mértékben az emberi tevékenység volt a felelős. Hozzátették: amennyiben nem sikerül fellépni ez ellen a tendencia ellen, a kihalási arány növekedni fog.    

Tobias Andermann, a Göteborgi Egyetem tudósa, a Göteborgi Globális Biodiverzitási Központ kutatója elmondta, hogy a riasztó "forgatókönyv" ellenére, több száz, akár ezer fajt is meg lehet menteni a kihalástól célzott és hatékony megőrzési stratégiákkal.  

A tanulmányhoz a kutatók létrehoztak egy nagy adatbázist, amelyben a földtörténet legutóbbi kihalási hullámaiból a fosszilis maradványok adatait gyűjtötték össze. A jelenleg veszélyeztetett státuszú fajokat figyelembe véve, számítógépes szimulációval jósolták meg, hogy 2100-ra milyen arányokat ölthet a kihalás.    

Modelljük szerint az elmúlt évszázadokban bekövetkezett kihalások csak a jéghegy csúcsát jelentik, a következő évtizedekben fenyegető kihalási hullámhoz képest.    

Tavaly egy tudósokból álló kormányközi testület arra figyelmeztetett, hogy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás. A szakemberek hangsúlyozták, hogy beléptünk a hatodik tömeges kihalás korszakába, és amit most teszünk, valószínűleg meghatározza majd az emberiség jövőjét.

MTI

(Borítókép: A hegyi gorillák a kihalás szélén élő állatok, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a "kritikusan veszélyeztetett fajok" között tartják nyilván őket. Fotó: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.