Wlassics Gyulára emlékeztek a városvédők

Wlassics Gyulára emlékeztek a Nagykanizsai Városvédő Egyesület tagjai. A vallás és közoktatásügyi miniszter nevéhez számos dolog köthető; nemrégiben pedig posztumusz Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára címét kapta meg. 

Wlassics Gyula, aki már Nagykanizsa díszpolgára, a magyar jogtudomány és művelődéstörténet kiemelkedő személyisége, korának tekintélyes politikusa volt.

–  Úgy gondolom, hogy aki itt részt vett körünkben, a városunk közintézményeinek a vezetői, tanárai, dolgozói, diákjai talán egy kicsit leróhatták tiszteletüket városunk múltbéli nagyjai előtt, akik példát is mutattak számunkra, nekünk pedig kötelességünk, hogy az ő emléküket megőrizzük, ápoljuk és tovább vigyük – mondta Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke.  

A koszorúzáson beszédet mondott Papp Ferenc, Wlassics Gyula emlékdíjas népművelő.

– A kor elismerte számtalan ranggal, kitüntetéssel. Például a királytól megkapta a bárói rangot, de átvette a legnagyobb, akkor adható magyar kitüntetést, a Magyar Corvin-láncot. Tehát korának egyik meghatározó személyisége volt a politikában, a jogtudományban és az oktatásban, művelődésben egyaránt. Kanizsa büszke lehet, hogy itt kezdte és itt járt iskolába, ezért emlékezünk itt most a lakóháznál – folytatta Papp Ferenc, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület alelnöke. 

Papp Ferenc hozzátette: Wlassics Gyula nevéhez köthető - egyebek mellett - a Tanítók Otthona. Munkásságáról megemlékezni fontos feladata a városvédőknek és valamennyi kanizsai polgárnak.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)