Zajlik a szüret, elkezdődött a borok készítése

facebook megosztás

Javában tart a szüret és a borok készítése is elkezdődött már a térségünkben. A szőlősgazdák szerint a tavalyihoz képest gyengébb az idei év termése.

A cserszegi fűszerest és a rizlingszilvánit már leszüretelték a Szentgyörgyvári-hegyen. Németh József borász elmondta, hogy a szőlőfajták minősége az évjáratnak megfelelő cukorfokkal és savval elfogadhatónak mondható. A királyleányka, a tramini és az olaszrizling szüretelését pedig a hétvégén kezdik el.

– A tavalyi évhez viszonyítva gyengébb évjáratunk van, beszélgettem erről a barátaimmal, ismerőseimmel is és ők is panaszkodnak. A mennyiségre is és a gyenge cukorfokra is, illetve egyes fajtáknál a sav is alacsony, ami viszont lényeges, hogy savtartalma legyen a bornak, mert az eltarthatósághoz nagyon nagy szükség van rá. Úgyhogy az idei évjáratunknál én remélem, hogy lesz jobb is – árulta el Németh József, a Cika borászat tulajdonosa.

A 250 tő szőlőből körülbelül 250 liter bort szeretne készíteni a tavalyihoz hasonló minőségben. A szőlő aranyszínű sárgaságára, ami egy fitoplazma okozta betegség azonban mindkét szőlőtermesztő panaszkodott.

– Az amerikai kabóca által terjesztett fitoplazma ellen nincs permetszer, ezért sajnos nem tudjuk teljesen megfogni, így a szőlőkön és a termésen ez meglátszik. Ha megkapta a fertőzést a tőke, akkor sajnos ki kell vágni és egy évig nem lehet a helyére ültetni újabb szőlővesszőt –  tette hozzá Regős Zoltán szőlősgazda. 

A szüreti szezon még eltart néhány hétig, de azt követően is folytatódik a munka a hegyhátakon, ugyanis a szőlő egész éves törődést igényel.

K.V.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.