50 éves a Nagykanizsai Honvéd Egyesület


(Kép: KanizsaTV)

50 éves jubileumát ünnepelte ma a Nagykanizsai Honvéd Egyesület. A Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubjának jogutódja az évforduló alkalmából emléktáblát avatott – az elmúlt éveket pedig fotókiállítás idézi székhelyükön, a Honvéd Kaszinóban.

1970. december 14-én 16 nyugdíjas katona, rendőr, határőr alakította meg a klubot. Körtvélyessy Attila szerint a szervezet fennmaradása az összetartás eredménye

- Aki volt katona, az jobban tudja, miről beszélek. A fegyveres erőknél az összetartozásnak hatalmas ereje van. Én ebben látom a legnagyobb erőt. Azt büszkén szeretném elmondani, hogy a Honvéd Egyesület a legidősebb, legrégebbi egyesületek közé tartozik Nagykanizsán – mondta Körtvélyessy Attila, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke.


(Kép: KanizsaTV)

A jubileumi esemény alkalmából emléktáblát avattak a Honvéd Kaszinóban, Balogh László polgármester a város nevében méltatta a nagy múltú egyesületet és a szervezetnek otthont adó intézményt.

- Milyen érdekes, hogy a művelődési ház, mint a művelődés háza mindig szerepet játszott a régmúltban, és az önök otthonaként is. Mert kell egy ház. Ezt hadd emlegessem fel. Mert, ahogy a várfalaknak van jelentőségük, ezen ház falainak is van jelentősége – nyilatkozta Balogh László polgármester.

A Nagykanizsai Honvéd Egyesület az 50. évfordulót egy fotókiállítással is ünnepli. Az elmúlt évtizedek pillanatai láthatók a Honvéd Kaszinó galériájában.

- Ha azt mondják, honvédség, katonaság, egy kívülállónak, civilnek azonnal a rend, a fegyelem, a szigorúság jut eszébe. Látszólag ez természetesen itt is így van, de ugyanúgy emberekről beszélünk. Embereket rejt a katonai egyenruha, nekik is érző lelkük van. Ugyanúgy vannak köztük nagyon aranyosak, nagyon kedvesek, nagyon jólelkű, nagyon okos, segítőkész emberek – árulta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

A tagság az évtizedek során átalakult, idővel beléphettek a hozzátartozók, majd teljesen nyitott lett a szervezet, ma már nem kritérium a nyugdíjas lét. A 132 fős egyesület délután közösen ünnepelt egy baráti, családias hangulatú rendezvény részeként.

 

V.A.