A savanyú káposzta gyógyító ereje

facebook megosztás


(Kép: Kanizsa TV)

Savanyú káposztával is harcolhatunk a megfázás ellen. Még most is zajlik a savanyítás, sőt a kiskanizsaiaknak saját eljárásuk, receptjük van. Egy-egy háznál hordóba teszik ilyenkor a káposztát, hogy télre elkészüljön a vitamindús savanyúság.

Egy ősrégi káposztagyaluval dolgozik Horváthné Vadász Mária minden esztendőben, de már nem teknőbe teszi a káposztát, hanem hordóba. A hagyományos savanyításhoz viszont még sokan ragaszkodnak.

- Mindent magunknak termeltünk, ugyanúgy a káposztát is. Megtermett a káposzta, azt elraktuk télire. Az volt a legjobb vitamin. Nem kéne csinálnom, mert hát meg tudnám venni. De emlékszem, télen, februárban van a leghidegebb, akkor jön az influenza is. Pont arra érik be, hogy tökéletes, annál jobb nincs, az a legjobb vitamin – mesélte Horváthné Vadász Mária.


(Kép: Kanizsa TV)

Egy kisebb hordóhoz kell nagyjából 12 fej káposzta, körülbelül 14 kiló. A letisztított, legyalult zöldséget rétegenként teszik a kiskanizsaiak a hordóba, ledöngölik, sózzák, majd még egy-két hozzávalóra van szükségük.

- Egy jó marék só. Szoktam mondani, szanaszét Szűz Mária. Aztán torma, azt én a kertben szedtem tegnap. Paprika – sajnos nekem nincs fóliám, egy barátnőm hozta. Babérlevél meg fekete bors, 10-12 szem – folytatta Horváthné Vadász Mária.

A rétegesen eltett, ledöngölt káposztával teli hordót két hétig viszonylag meleg helyen kell tárolni, a régiek utána a pincébe vitték, ahonnan egész télen ellátták a családot a vitamindús savanyú káposztával.

 

V.A.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.