Augusztusban 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

facebook megosztás

Augusztusban a nyers adat szerint 1,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az előző hónapban az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 10,6 százalékpont javulással, szerény, 0,4 százalékos éves emelkedést mért a KSH a második negyedévi 4,1 százalékos visszaesést követően.    

Augusztusban az iparcikkek javarészét árusító nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal nőtt a forgalom éves összevetésben, a júliusi 0,4 százalékot követően.  Ezen belül 2,4 százalékkal nőttek az eladások a  gyógyszert, gyógyászatiterméket és illatszert árusító boltokban és 1,9 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. Éves összehasonlításban csökkent a forgalom  a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkboltokban 3,2 százalékkal, a bútor-, műszakicikk üzletekben 6,9 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeli értékesítő üzletekben 8,4 százalékkal, valamint a használtcikk-üzletekben 16,9 százalékkal.     

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27,5 százalékkal nőtt.     

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,5 százalékkal csökkent a kereslet az előző hónapban mért 7,0 százalékos visszaesés után.     

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben a változatlan áron számolt forgalom lényegében megegyezett a tavaly augusztusival - 0,2 százalékkal maradt el tőle - az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt, alig 9,2 milliárd forinttal kevesebb az előző havinál.     

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - tette hozzá a KSH.    

Az év első nyolc hónapjában 0,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

MTI

(Borítókép: Shutterstock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.