Az itthon maradottak tiszteletére

facebook megosztás


(Fotó: Horváth Zoltán)

Ismét útnak indultak a vitézlő oskolások. Ma reggel újra korhű ruhákban vágtak neki az ’56-os emlékútnak a férfiak és fiatal fiúk. A szlogen maradt a tavalyi: „Az itthon maradottak tiszteletére”.

A gyülekezőt reggel fél 8-ra hirdette meg a Thúry Vitézlő Oskola, a nem kis megmérettetésre vállalkozók az Ady úton lévő bázisnál találkoztak.

A régi kerékpárokra felkerültek a nemzeti lobogók, és indulás előtt az utolsó biztonsági ellenőrzéseket is elvégezték.

A csapat az Ady útról indulva elsőként a Pannon Egyetem felé vette az irányt, az épület melletti tanknál közös fotót készítettek az indulás emlékére. Az emlékút résztvevői Nagykanizsán még egy helyen álltak meg, az 56-os emlékkertben koszorúztak is.


Korhű ruhákban zajlott az emléktúra (Fotó: Horváth Zoltán)

Az oskolások megemlékezéséhez csatlakozott vitéz Nagy Ottó, Fodo-Vargek Lajos és az első kilométereken Nagykanizsa polgármestere, Balogh László is.

- A feladataim máshova is szólítanak, de végig az úton erőt szeretnék adni az ’56-os lelkületű fiataloknak, kanizsai srácoknak. Ezt így fejeztem ki szimbolikusan. Ez az út is maga egy szimbólum, mint ahogy ünnepeink is szimbólumok. De szükségünk van a hétköznapok sodrában az ünnepekre, és az igazán erős szimbólumokra. Ez, amit Vörös Andrásék megtesznek, egy nagyon erős szimbólum – nyilatkozta Balogh László polgármester.


Megálló az 56-os emlékkertben (Fotó: Horváth Zoltán)

A tavaly első alkalommal megszervezett emlékút célja a tisztelgés, némi erőpróbával összekötve – mondta el Vörös András. Mint fogalmazott: emberi léptékű dologról van szó, nem sport teljesítményről. A Thúry Vitézlő Oskola vezetője egyúttal örömét fejezte ki, hogy az indulás előtti megemlékezésen három generáció hajtott együtt fejet.

- Az előttünk éltektől, a sokkal korábban születettektől kell tanulnunk az életet. És az ember példákból tanul. Ha ők nekünk jó példát tudtak adni, akkor nekünk, aktív cselekvő korban jó példát kell tudni adni a saját csemetéinknek. És most ennek egy ilyen eseményét élhettük meg. Hogy azok az ’56-os hősök, akikről szól egy kicsit ez az ünnep, a mi ünnepünk, részt vehettek itt velünk – mondta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

A 240 kilométeres emléktúrának kilencen vágtak neki a tervek szerint két nap alatt érik el a fővárost, ahol az október 23-i, ünnepélyes zászlófelvonásnál szeretnének tisztelegni a Kossuth téren.

 

V.A.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.