Cipóban sült csülök – egy mórichelyi kemencéből

2020. okt. 18.


(Fotó: Miholics Szabolcs)

Jó szomszédság alakult ki az elmúlt évek alatt a Mórichelyi-hegyháton gazdálkodók közt. Hétvégente a gasztronómia is fő szerepet kap az összejöveteleken. Legutóbb tejfölös nyúlpörkölt rotyogott a bográcsban, a kemencében pedig hagyományosan nyújtott rétes sült a csirkeszárnyak és combok mellett. A legnagyobb attrakció azonban a cipóban sült csülök volt. - Itt mindent együtt készítünk, azt is együtt tervezzük meg, hogy egy-egy adott hétvégén mi legyen a menü - bocsájtotta előre Zsinkó Józsefné, aki az ínycsiklandó csülökkel mindenkit az asztalhoz tudott csábítani. Ez az étel bátran elkészíthető az otthoni sütőben is, de természetesen kemencében sülve az igazi...

A kenyértészta hozzávalói:
1 kg liszt, 4 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 dl étolaj, 2 dl tej, csipetnyi cukor
Elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kevés cukorral. Amíg felfut az élesztő, addig előkészítjük a lisztet egy tálba. Beleöntjük az étolajat, beletesszük a sót és amikor felfutott az élesztő hozzátesszük azt is. Közepes állagú tésztát dagasztunk belőle. Körülbelül 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.


(Fotó: Miholics Szabolcs)

A csülök elkészítése:
Puhára, előre megfőzzük a füstölt csülköt. (A vízébe teszünk vöröshagymát, babérlevelet és egész borsot. Ha megfőtt, kivesszük a csontokat és kihűtjük, ajánlatos
egy nappal korábban elkészíteni.) Ha megkelt a kenyértészta, kerekre formázzuk. A széleit vékonyabbra nyújtjuk, hogy a közepén kicsit vastagabb maradjon. Az előkészített csülköt egészben hagyjuk, mustárral alaposan megkenjük. A tésztánk közepére helyezzük, és a tészta kinyújtott széleit ráhajtogatjuk. Össze kell zárni minden részét, vizes kézzel összesimogatjuk a réseket, majd megfordítjuk és a tetejére vágunk egy csíkot. Tepsibe rakjuk, 200 fokon 30 percig sütjük.

 

Vincze Adél