Egy éve választott a város (II.)

facebook megosztás

Folytatjuk a múlt heti számunkban elkezdett beszélgetést a két frakcióvezetővel az önkormányzati választások évfordulójával kapcsolatban. Legutóbb szó volt a polgármester veszélyhelyzet alatt hozott döntéseiről, a közgyűlések hangulatáról. Az elmúlt 12 hónap értékelése mellett ezúttal már az előttünk álló időszakra is kitértünk.

Már a múlt héten megjelent cikkben is utalt rá Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője, hogy a közös munka egyik fő gátja a polgármester közösségi oldalon folytatott kommunikációja, illetve Cseresnyés Péter túlzott szerepvállalása.
– Továbbra sem tudjuk, hogy mi köze van Cseresnyés Péternek a hivatali dolgozókhoz, osztályvezetőkhöz. Ha neki valami mondandója van, akkor találkozhat a polgármesterrel és a csatlósaival a Fidesz irodájában. Ez és a legutóbbi cikkben felsoroltak is mind azt bizonyítják, hogy alkalmatlan a polgármester és a - szerintem - törvényellenesen kinevezett alpolgármester is a posztjára. A kormánypárti frakció részéről talán a legtöbb kritika a városi cégek vezetőinek lecserélése kapcsán irányult az ÉVE felé.
Ezzel kapcsolatban Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője elmondta, hogy ez a politikai bosszúhadjárat első lépése volt. – Semmi nem indokolta, hogy ilyen módon legyenek leváltva a jól és eredményesen dolgozó önkormányzati cégvezetők. Váltani természetesen lehet, de lett volna ennek sokkal humánusabb és tisztességesebb módja is. Csak emlékeztetnék arra, hogy az előző két ciklusban többséget adó Fidesz-KDNP városvezetés tisztességesen, a megbízási idő lejártával és nyilvános pályáztatással nevezte ki az összes cégvezetőt. Ezzel szemben láthattuk, most hogy történt mindez. Azt gondolom, hogy mindenkinek adjuk meg az időt, hogy zárják a 2020-as évet, és a részletesebb értékelésekkel várjuk meg az éves beszámolókat, valamint a városban élők véleményét. Feltettük azt a kérdést is a két városatyának, hogy mivel lennének elégedettek, ha 2021-ben és 2022-ben is közgyűlési munka értékelésére kérnénk őket.
– Elégedett lennék, ha a közgyűlés és annak munkája végre teljes mértékben a város érdekeit szolgálná és nem egyéni érdekeket. Rengeteg a tennivaló, a megoldásra váró probléma, és sok esetben nem lehetetlen ezek megoldása, javítása. Fontos lenne, hogy az ÉVE elfogadja és korrekt, együttműködő módon kezelje, hogy csak 1 képviselővel vannak többen a közgyűlésben, ráadásul a polgármestert is a Fidesz-KDNP adja. Ez a 8:7-es arány jelen pillanatban semmiben nem tükröződik, hiszen az ÉVE minden hatáskört és jogkört magához vont. Gyakorlatilag minden kérdésben kizárólag ők döntenek. Mégis hogy beszélhetnénk így közös munkáról, együttműködésről? 2022 októberében pedig akkor leszek elégedett a politikai helyzettel, amikor az új Orbán-kormány a felhatalmazást megkapva folytatni fogja azt a nagyszerű ország- és nemzetépítő munkát, amit már két ciklus óta gyakorol – említette Szabó Szilárd.

Fodor Csaba szerint fontos lenne, hogy végre együtt tudjon működni az ÉVE- frakció és a polgármester, hiszen ez lehet az egyik kulcsa annak, hogy megvalósulhassanak azok a beruházások, amelyek jó eséllyel új munkahelyeket teremtenek a kanizsaiaknak.
– A legnagyobb sajnálatom az együttműködés hiánya, az a viselkedés, amit a polgármester és csapata folytat velünk szemben. Nehéz odamenni ahhoz barátkozni, aki pénteken kettőt belénk rúg, majd hétfőn azt mondja, hogy ölelkezzünk össze. Úgy gondolom, ha hagynák Balogh Lászlót velünk együtt működni, akkor lehetne dolgozni. De amíg Cseresnyés Péter azt várja el tőle, hogy pártkatonaként viselkedjen, addig nehéz a helyzetünk. Örülnék, ha azzal kezdhetném majd az interjút, hogy sikerült meggyőzni a polgármestert, majd elmondhatnám, hogy haladtunk a legfontosabb kérdésekben, értem itt a beruházásokat is, például a ferences kolostort, a déli elkerülőt, a konferenciaközpontot és az uszodát. Ezekről egyébként jelenleg szinte semmilyen információnk nincs... Ha ezek megvalósulnának, annak örülnék. S annak is, ha elindulna az új ipari park, s tudnánk olyan céget idecsábítani, amely lehetővé tenné, hogy a kanizsai emberek Kanizsán dolgozzanak. Fontos lenne, hogy a kompetenciaközpont megvalósulása is elkezdődjön, hiszen oda felsőfokú végzettségű emberekre lenne szükség, így azokat a diplomás kanizsaiakat is haza tudnánk hozni, akik az egyetem után nem jöttek vissza.

 

Mikó-Baráth György
(Fotók: Kanizsa Újság archív)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.