Együttélni a természettel

 


(Fotó: Horváth Zoltán)

Magról nevelt növények, szeretettel tartott állatok – vannak, akik így állnak hozzá a kertműveléshez és az állattenyésztéshez. Hiszik, és vallják: a természettel együtt kell élni.

A szabadhegyi kert hátsó részében lévő tóban úszkálnak a libák és a kacsák, a Gyenese házaspár nem csupán növénytermesztéssel, hanem állatokkal is foglalkozik. A kertben a hagyományos zöldségek és gyümölcsök mellett különlegességek is helyet kapnak, de szinte mindent magról neveltek

- Én nem tudtam, hogy így is lehet. De rájöttem. Mert a mag magától elpottyanik, és sokszor különb növények nőttek így, hogy magról kelt növény volt, mintha boltban vettem valamilyen magot. Hagyom, hogy az élet szaporítsa önmagát! Mert így genetikailag sokkal-sokkal erősebb, szebb, életképesebb növények – és emberek – jönnek a világra – mesélte Gyenese Endréné.


Golgotavirág (Fotó: Horváth Zoltán)

A szabadhegyi birtokon a növényzet még októberben is burjánzik, a termő paprikák mellett virágzik a tök és a bab, a kákiszilva termése pedig még csak most érik. A munkára és a munkamegosztásra szükség van.


A Gyenese házaspár állattenyésztéssel is foglalkozik (Fotó: Horváth Zoltán)

- 53 éves házasok vagyunk. És mindig közös volt a munka. Mert másként nem lehet ezt csinálni - folytatta Gyenese Endréné.

Idő és energia a föld művelése, az állatokról való gondoskodás, de mint azt Gyenese Endréné vallja: az életet a természeten keresztül kell szeretni.

 

V.A.