Elhunyt Tarnóczky Attila Nagykanizsa első szabadon választott országgyűlési képviselője

2020. okt. 10.

Pénteken este meghalt Tarnóczky Attila. Az Éljen VárosuNK Egyesület Facebook oldalán közölte a gyászhírt.

Tarnóczky Attila haláláig részt vett a város közéletében. Podmaniczky-díjas helytörténészként fáradhatatlanul kutatta a város történetét. Az Éljen Városunk Egyesület elnökeként pedig a város demokratikus fejlődésért dolgozott.

Tarnóczky Attila 1945-ben Nagykanizsán született. Középiskolai tanulmányait Kanizsán végezte, majd az ELTE kémia-fizika szakán diplomázott. Később technika tanári végzettséget is szerzett. 1971-2005-ig a Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában tanított, valamint ebben az időszakban a levelező tagozat vezetője is volt.

1990 és 1994 között Nagykanizsa és körzete egyéni parlamenti képviselőjeként az országgyűlés önkormányzati bizottságának alelnöke volt.

1998-tól városunk alpolgármesteri posztját töltötte be.

Több cikluson át a megyei és a városi közgyűlésben tevékenykedett.

Tarnóczky Attila hosszú évek óta Kanizsa helytörténetének fáradhatatlan, önzetlen kutatójaként dolgozott.  Emellett részt vett a városvédő egyesület munkájában is.

Tarnóczky Attila a Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumának tagjaként is tevékenykedett.

2003-ban kezdeményezte a kisméretű, lényegi információkat tartalmazó várostörténeti táblák elhelyezését a nagykanizsai, helytörténeti szempontból fontos épületeken.

Kutatómunkája során több mint ötszáz kanizsai épületet, a hozzájuk tartozó történeteket, hajdani személyeket, szervezeteket örökített meg, és tett elérhetővé a Hol, mi? internetes adatgyűjteményben, mely a Halis István Városi könyvtár honlapján érhető el.