Érdekes dolog ez a hitelesség Muraföldén…

facebook megosztás

Szeptember közepén tartott sajtótájékoztatót Cseresnyés Péter a Kanizsa Médiaházzal szemben megnyert sajtóperről. Itt az államtitkár - az egyes médiumokban megjelenő hírek szerint, hiszen minket erre az eseményre sem hívtak - többször is arra utalt, hogy a vezetőváltás óta megkérdőjelezhető a Kanizsa Újság hitelessége. Azóta a Zalaegerszegi Törvényszék egy Cseresnyés Péterrel közölt írás miatt a zaol.hu-t kötelezte helyreigazításra.

„Helyreigazítás: dr. Schauta Marcell személyét érintően a tényeket hamis színben tüntettük fel.” Az elsőfokú ítélet szerint ezzel a címmel kell megjelennie a megyei napilap kezdőlapján 24 óráig a helyreigazításnak, magán a weblapon pedig 1 hónapig kell szerepelnie a teljes határozatnak.

Az érintett cikkben, ami a járványhelyzet kanizsai kezeléséről szólt, így fogalmazott Cseresnyés Péter: „A legelkeserítőbb azonban a Momentum nagykanizsai elnökének rémhírkeltése volt. A helyi szociális, egészségügyi és környezetvédelmi bizottságot is vezető képviselő - civil foglalkozását tekintve állatorvos - valótlanul állította, hogy aki lélegeztetőgépre kerül, az meghal… Az ügyre a Kanizsai Dorottya Kórház jóvoltából került pont, ugyanis az intézményvezető feljelentést tett.”

Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője, a SZEKB elnöke szerint ez az ügy és most már a bírósági határozat is jól bizonyítja azt, hogy megindult ellene egy lejárató kampány.

– „Nekem 133 bátor ember kell. Az ország 133 legbátrabb embere. Ne rendüljenek meg, ne hátráljanak meg, ne bizonytalanodjanak el, meg kell védeni azokat a döntéseket, amik legjobb meggyőződésünk szerint segítik az ország védekezését. Legyenek bátrak!; - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2020. március 23-án a parlamentben.

– Most az egyik ilyen bátor ember kijelentései miatt kellett sajtóhelyreigazítási kérelemmel a Zalaegerszegi Törvényszékhez fordulnom. Cseresnyés Péter értekezésével szemben soha nem állítottam azt, hogy aki lélegeztetőgépre kerül, az meghal, én a kedvezőtlen prognózisra utaltam a Kanizsa Újságban megjelent cikkben, amit később Müller Cecília többször is megerősített az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin. Természetesen rémhírterjesztés sem történt, nem is történhetett. Az ügy tisztázása érdekében fordultam a Nagykanizsai Rendőrkapitánysághoz, ahonnan írásban megerősítették, hogy nem folytattak és nem is folytatnak eljárást ellenem. De talán nem is ez az érdekes, hanem inkább az, hogy Cseresnyés Péternek honnan van tudomása arról, hogy engem feljelentettek, és honnan ismeri a feljelentő személyét, mikor a rendőrség a feljelentők személyéről nem ad ki információt, nem csak Cseresnyés Péternek nem, de még nekem sem. Nyilván a feljelentő mindenről beszámolt neki.

– Gondolom, Dr. Brünner Szilveszter sem örült, hogy kiszivárogtatta nevét Cseresnyés Péter, de gondolhatta volna, hogy az ellenem folyó lejárató kampányt vele akarják majd hitelesíteni, és nem mondjuk egy nagykanizsai kivetkőzött pappal, aki a közösségi oldalán a lejáratásomon buzgólkodik.

Schauta Marcellt Czeglédy Csaba képviselte. Az ügyvéd, aki egyben a szombathelyi Szociális és Lakás Bizottság elnöke és DK-s politikus, lapunknak elmondta: az őt ért rágalmazások miatt már mintegy száz pert nyert a kormányzati sajtóval szemben, sőt, ha ehhez még hozzá adjuk azokat az ügyeket, amikben mást képviselt, úgy minimum megkétszereződik ez a szám. Szerinte a kormánypárti sajtó működésének fő célja az, hogy bizonyos célszemélyekről, így például róla is, hiszen nemrégiben például a DK-nak nyert pert az MTI-vel szemben, folyamatosan valótlanságokat írjanak.

– Nekik az a fontos, s ezt el is mondják, hogy minden egyes csatát megnyerjenek, minden napot nyertesként zárjanak. S az kevésbé érdekli őket, hogy a bíróság 1-2 év múlva esetleg az újságokat helyreigazításra kötelezi. Nekik az számít, hogy a jelenben kárt okozzanak egy politikus vagy egy közéleti személyiség megítélésében. Ehhez pedig végtelen erőforrás áll rendelkezésükre.

Az ügyvéd hozzátette: az sem véletlen, hogy nem jelent még meg a helyreigazítás.

– Valószínűleg megfellebbezik, szinte mindig így történik, hogy ezzel is menjen az idő. Nyilván egy bírósági eljárás során egyik fél sem mehet biztosra, de ez tipikusan az az ügy, amit hiába fognak megfellebbezni, jogerős lesz az őket marasztaló elsőfokú döntés.

Czeglédy szerint Schauta Marcell ügye egy tipikus példája annak, amit a legtöbb fideszes politikus képvisel, azaz nem tekintik az ellenzékieket egyenrangú félnek, lekicsinylően, s becsmérlően nyilatkoznak róluk, sokszor valótlanságokat állítva.

– Aztán a perekben rendre a mögé menekülnek, hogy ők ezt nem is úgy gondolták. Minél közelebb kerülünk a 2022-es általános országgyűlési választásokhoz, ez annál jobban élesedni fog. S én azt gondolom, hogy az ellenzéki képviselőknek, s az ellenzéket támogató szavazóknak pedig fel kell venni a kesztyűt.

 ¤ ¤ ¤

Írásunk megjelenése előtt, szerdán délután Czeglédy Csaba közösségi oldalán tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy a Vas megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette kamarai tagságát. Czeglédy az írásban jelezte, hogy a kamarai döntést a bíróságon kívánja megtámadni és azt töröltetni.

Mikó-Baráth György
(Fotó: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.