Évente 30-35 ezer tonna sütőtök terem az országban

facebook megosztás

Évről évre egyre népszerűbb a sütőtök fogyasztása, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be az országban mintegy 1800 hektárról - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.     

Tájékoztatásuk szerint évente 600-800 tonnát tesz ki az export, és  megközelítőleg azonos mennyiségben importálunk is sütőtököt az egyenletes ellátás érdekében.       

Hagyományosan az október-novemberi időszakban népszerű a sütőtök, amelyből az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kilogramm körül alakul.    

A sütőtököt április végén, május elején vetik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).    

A NAK javasolja, hogy felszelt sütőtök vásárlása esetén a szép egységes narancsos színű árut válasszák a fogyasztók, egészben vásárolva pedig ügyelni kell arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök tárolható a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint bébiételként, húsok mellé, párolva kiváló köret - írták.

MTI

(Borítókép: Kovács Tamás/MTI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.