Felújítják a Nagyboldogasszony-székesegyházat Kaposváron

facebook megosztás


 

Megújul a Nagyboldogasszony-székesegyház Kaposváron, a kormány három részletben 2,1 milliárd forintot biztosít a 2022 tavaszáig tartó beruházásra - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán.

    Soltész Miklós az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: egyre inkább felértékelődik az egyházak értékteremtő, értékmegőrző, kultúrateremtő, kultúramegőrző, közösségteremtő és közösségmegőrző szerepe, mert "olyan világban élünk, amikor látható, hogyan próbálják mindezt lerombolni, hogyan próbálják a gyermekeink értékrendjét kitalált, a teremtett világtól távol eső ideológiákkal megváltoztatni".
    Kitért arra: az egyházak a kommunizmus és az azt követő húsz év alatt "kénytelenek voltak elszenvedni", hogy épületeik romosak, "lepusztultak", de 2010 óta a magyar kormány kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy ezen változtasson.

    Az elmúlt egy évtizedben sikerült felújítani a székesegyházak, a református templomok, zsidó felekezetek zsinagógáinak, imaházainak nagy részét - jelezte.
    Rámutatott, hogy e fejlesztések sorába illeszkedik a kaposvári
 székesegyház rekonstrukciója is, amely nemcsak hitéleti és városképi, hanem foglalkoztatási szempontból is jelentős, hiszen számos embernek ad munkát.
    Gelencsér Attila,Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a Nagyboldogasszony-székesegyház a somogyi megyeszékhely szimbóluma, ahol sok ezer gyermeket kereszteltek meg, sok ezren kötöttek házasságot. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a városban és környékén több templomot, egyházi fenntartású iskolát újítottak fel az elmúlt években, illetve terveznek felújítani a közeljövőben.

    Mohay Gábor, a Kaposvári Egyházmegye főépítésze az 1886-ban neoromán stílusban épült székesegyház rekonstrukciójáról elmondta: a kivitelezés magában foglalja a tetőcserét, a homlokzat festését, az ablakok védőüvegezését.
    Belül lecserélik a padlóburkolatot, modernizálják a fűtést, az elektromos hálózatot és a fénytechnikát, bővítik a szentélyt, felújítják az orgonát, a padokat és restaurálják a freskókat - tette hozzá.

 

MTI

(Fotó:csodalatosmagyarorszag.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.