Fontos, hogy minél szárazabb legyen a tűzifa

facebook megosztás


 

A kemény lombos fafajok közül érdemes kiválasztani a téli tüzelőt – vallják a szakemberek. Bár szeptemberben még arról szóltak a hírek, hogy emelkedhet a tűzifa ára, ezzel szemben a Zalaerdő Zrt. erdészeteinél a tavalyinál olcsóbb lett a tüzelő.

A tölgy valamelyik fajtáját, esetleg bükköt, akácot vagy gyertyánt javasolnak a hozzáértők téli tüzelőnek. Azt is hangsúlyozzák, hogy ajánlatos minél előbb, lehetőleg már a tavaszi hónapokban beszerezni a tüzelőanyagot.

A kemény lombos fafajokat részesítsük előnyben

– Első sorban a kemény lombos tűzifákat javasoljuk fűtési célra. Zala megyében ezzel nincs is különösebb probléma, hiszen szinte kizárólag csak kemény lombos tűzifát tudunk értékesíteni a lakosság felé. Hogy milyen praktikákkal érdemes tüzelni? Nagyon egyszerű a válasz, első sorban száraz legyen a fa, amivel a fűtést végezzük. Érdemes minél előbb beszerezni és akkor természetesen el tudjuk azt érni, hogy száraz tűzifával fűtsünk - árulta el Trojkó Péter, a Zalaerdő Zrt. kereskedelmi osztályvezetője. 

Golub Ildikó és családja mindig fával fűtött. Szerinte egyre nehezebb beszerezni a tüzelőanyagot és sok munka is van vele. Ezért lehet egyre népszerűbb kalodában, konyhakész állapotban vásárolni a tűzifát, hiszen ezzel nincs sok feladat, viszont elég magas az ára.

A kalodás fával kevesebb a munka, de drágább

– Miután az erdészeteknél újra csökkent a méterfa, és sok helyen 2 méterben is lehet venni fát, jobban megéri azt megvásárolni, mert az akár egy télre is elegendő. Ez egy autónyi fa, ami 5-6 köbméter - mesélte Golub Ildikó.

A legfontosabb tényező, hogy száraz legyen a fa, hiszen a nedves fát eltüzelni gazdaságtalan és környezetkárosító. Nemcsak a kéményben, a kandallóban és a kazánban tesz kárt, hanem fele annyi hőt termel és a légszennyezése is jóval nagyobb.

 

G.D.

(Képek: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.