Hagyományteremtő Gesztenye Napok

facebook megosztás


 

Gesztenye Napokat tartottak a kispiacon. A hagyományteremtő szándékkal szervezett programon az érdeklődők pénteken és szombaton különböző gesztenyés finomságokat kóstolhattak és a masszakészítés rejtelmeibe is betekinthettek.

 A szervezők már napokkal a rendezvény előtt elkezdték a gesztenyét sütéskész állapotba hozni, hogy minél ízletesebb finomságokat kínáljanak az érdeklődőknek. Kiss Zsófia – aki a családi vállalkozásban dolgozik – elárulta, hogy egy jól termő gesztenyefához sok türelem kell.  

– A gesztenyéről tudni kell, hogy amikor én gyerek voltam és akkor tájt ültették el a fát. Akkor arról a fáról körülbelül most lehet gesztenyét szedni. 20-30 év, mire igazából termő lesz egy fa, amiről mennyiséget lehet leszed, mire megnő –  mondta el Kiss Zsófia.

Különböző édességek és massza is várta a gesztenyézőket. A receptjeik titkait nem leplezték le a készítők, de azt elárulták, hogy a legfontosabb a megfelelő arányok eltalálása.

– Nem mindegy, hogy miből mennyit tesz bele az ember. Mert, ha túl édesre csinálja, akkor már ugye elveszi a gesztenyének a jellegét. Ha túl kevés aromát tesz bele az ember, akkor nincs meg a rumos íze. Ha túl sokat, akkor nagyon rumos lesz. Ezeket az arányokat ki kell kísérletezni. Nekünk hosszú évek alatt sikerült eljutnunk arra a szintre, hogy úgy gondoljuk, hogy jó. Még mindig nem tökéletes, de minden évben próbálunk rajta javítani - nyilatkozta  Mándó Gábor.

A különböző csemegék mellett kézműves program is várta a látogatókat, akik őszi dekorációt készíthettek maguknak. A szervezők úgy tervezik, hogy jövőre is megtartják a Gesztenye Napokat.

H.R.

(Borítókép: KanizsaTV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.