Haladunk a környezettudatos élet felé

facebook megosztás


(Kép: KanizsaTV)

Zero waste – azaz nulla hulladék. A hulladékmentes otthon és életmód volt terítéken tegnap a HSMK-ban. Egy előadás keretében kaphattak tanácsokat azok az érdeklődők, akik a környezettudatos életmód hívei.

Interaktív előadásokkal járja az országot Kump Edina környezetkutató, a hulladekmentes.hu alapítója. Egy-egy alkalom során arra keresi – és adja meg a választ, hogyan lehet úgy élni a hétköznapok során, hogy ne csak kevesebb szemetet termeljünk, hanem több időt, pénzt és jobb életminőséget is nyerjünk a környezettudatosabb életvitellel.

- Kétféle embertípus jön el. Az, akit nagyon érdekel, és egyébként is beleásta magát, illetve az, aki rendkívül szkeptikus. Azért jók a szkeptikus emberek, mert ők kérdéseket tesznek fel, azt mondják: miért van ez így? Ez egy nagyon fontos kérdés. Mert már kezd a zöld irány is egy kicsit sajnos piacosodni, ezért érdemes tudni, mik azok az alapvető döntési lépések, amiken érdemes elindulni – mesélte Kump Edina környezetkutató.


Az Európai Uniónak egy új gazdasági formája van kidolgozás alatt (Kép: KanizsaTV)

A szakértő szerint topogva ugyan, de halad a társadalom a környezettudatos élet, életvitel irányába.

- Például az Európai Uniónak egy új gazdasági formája van kidolgozás alatt, most már öt éve. Ez lesz a körforgásos gazdaság. Ami gyakorlatilag a jelenlegi gazdálkodási formákat tulajdonképpen a zero waste irányba tereli. Aminek az lesz a célja, hogy ne kerüljön ki a gazdasági körforgásból – a természeti körforgás mintájára – olyan hulladék a rendszerből, amit utána nem tudunk hasznosítani – tette hozzá kump Edina környezetkutató.

A szakértő felhívta a figyelmet arra: haladni kell a fenntartható irányba, ami az életfeltételeinknek megfelelően tudja a jövőt biztosítani. A következő év pedig egy stratégiai év lesz, ami azt jelenti, bizonyos műanyagok forgalmazását, gyártását teljesen betiltják.

V.A.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.