Hétvégi állatorvosi szolgálat Nagykanizsán

facebook megosztás

Kihez forduljunk hétvégén?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miként is működik környékünkön a hétvégi állatorvosi rendelés. Ezért Horváth László szolgáltató állatorvos segít ebben a kérdésben, ugyanis fontos tudni, hogy kihez forduljunk abban az estben, ha hétvégén ellátásra szorul a kedvencünk vagy háziállatunk.

– A 90-es évek elején megalakult a Magyar Állatorvosi Kamara és annak feladata volt, hogy megszervezze a hivatalos rendelési időn kívüli állatorvosi ellátás lehetőségét. Ez egy szolgáltatói ügyelet volt, ahova beteg állatokat lehetett vinni. Ezért annak idején szinte semmit sem fizettek, inkább csak egy jelképes összeget kaptak az akkori állatorvosok azokra a napokra. Leginkább társadalmi munkának minősült. Akkoriban ez a hétvégékre vonatkozott, illetve hétközben estétől reggelig. Ez megszűnt, ugyanis volt egy kamarai törvénymódosítás: kivették a törvényből az ügyeletszervezési kötelezettséget. Ekkor jöttek létre önálló ügyeletek, amelyek hellyel-közzel működtek az országban, de nagyon gyéren. Itt Nagykanizsán még Dénes Sándor (volt polgármester) idejében személyesen engem kerestek meg, hogy próbáljunk a városban és környékén kitalálni valami megoldást a szaktársak között. Mivel Nagykanizsán volt ebadó, ennek egy részét arra tudták fordítani, hogy az állatorvosok számára egy hétvégi ügyelet díjat, vagy készenléti díjat fizethessenek. Összehívtuk a kollégákat és megbeszéltük, hogy megcsináljuk, de nem teljes hétvégén, csak a nappali órákban, reggel 7- től, este 10-ig.

A hétvégi állatorvosi szolgálat elérhetősége: 0630/600-6466
A kamara javaslatára – mivel nem állandó az ügyelet– hétvégi állatorvosi szolgálatnak nevezték el. Így ez lett a tényleges betegállátói készenlét itt a városban, ami úgy működik, hogy a központi szám 0630/600-6466 annak az állatorvosnak a telefonjára van irányítva, aki azon a hétvégén vagy ünnepnapon éppen a soros a szolgálatban. Ebben a szolgálatban a következő állatorvosok vannak: Bozsoki Attila, Dezső János, Fekete Ágoston, Horváth László, Nikleszné Nink Diána, illetve Talabér Gyula.

Mi az állatokért vagyunk, ha tudunk, segítünk!
– Alapvetően rendelői ügyeletre szerződtünk az önkormányzattal, de olyan rendkívüli esetekben, mikor nem lehet beszállítani az állatot, akkor az éppen ügyeletes orvosra van bízva, hogy kimegy-e vagy milyen módon oldja meg. Országosan sajnos olyannyira nincs megoldva ez a helyzet, hogy jóval messzebbről is bennünket hívnak. A Balaton-felvidékről rendszeresen kapunk hívásokat, de érkezett már telefon Regölyből és Zalaszántóról is, hogy menjünk ki. Képtelenség ilyen távoli helyekre elmennünk, ezért csak jó tanácsokkal tudunk szolgálni a bajbajutottaknak. Amennyiben a tulajdonos elhozza hozzánk az állatot, akkor megoldjuk természetesen, hiszen Nagyatádról és Marcaliból is jönnek hétvégenként. Mi az állatokért vagyunk, ha tudunk persze, hogy segítünk, de alapvetően ez a nagykanizsai lakosoknak van, mert az önkormányzat kezdeményezésére jött létre. Korábban szerettük volna bővíteni a palettát, és a garabonci állatorvost és állatkórházat is bevonni, de az önkormányzat akkori tervezetében az szerepelt, hogy Nagykanizsa területén biztosítja ezt a szolgáltatást. De ez a típusú szolgáltatás, a hétvégi állatorvosi szolgálat szinte egyedülálló az országban. Hétköznap ugyanis mindenki a saját állatorvosával igyekszik megoldani a felmerülő gondokat. Van egy hatósági készenlét is, amit a kormányhivatal üzemeltet. Az minden hétköznap estétől reggelig tart és a hétvégeken is be van osztva egy-egy hatósági állatorvos. Őket kizárólag a zalaegerszegi központi számon lehet elérni. Ott van ugyanis egy központi ügyeletes, és ő dönti el, hogy a baj, amivel felkeresik, az valóban hatósági ügyelethez tartozik-e. Ha például egy állatszállító kamion felborul, vagy állatokat csempésznek a határon. Ezek mind hatósági állatorvosi jelenlétet igényelnek – fejtette ki lapunknak Horváth László szolgáltató állatorvos.

 

Hajnes Rita
(Fotók: Czigóth Sándor)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.