Jöhet a zimankó? - felkészülés a fatüzelésre

facebook megosztás


(Fotó: Horváth Zoltán)

Zala megyében is számos településen segítik ingyenes tűzifával a legrászorultabbakat. A szociális célú tüzelőanyag program 2011 óta működik, és az ötezer főnél kisebb lakosságszámú településeken élők tüzelőanyag beszerzéséhez járul hozzá. Nyáron tette közzé a Belügyminisztérium azt a felhívást, mely szerint a kormány idén is biztosít a programhoz 5 milliárd forintot.

Az állami pályázatra önkormányzatok jelentkezhettek, a nyertesek a saját szempontjaik alapján osztják ki a tüzelőt. A hátrányos helyzetű lakosokat Letenyén is segítik az ingyenes tűzifával. A város már több éve pályázza meg a szociális alapú tendert, melynek köszönhetően több mint 300 család részesül 1-2 köbméter fában.
– Lehet azt mondani, hogy rekord mennyiségű tűzifa beszerzésére lesz lehetőségünk idén. 354 köbméter keménylombos fát tud az önkormányzat megvásárolni, melyre 6,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk a Belügyminisztériumtól – árulta el Farkas Szilárd Letenye polgármestere.

Arra, hogy ki jogosult a tűzifára, a kiosztást megelőzően egy környezettanulmányt végeznek a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai. Ezen felmérik, hány helyiségben fűtenek, mivel és van-e a háztartásban nagyobb mennyiségű tüzelőanyag. Letenyén általában decemberben, a karácsony közeledtével a város segítségével kapják meg a rászorulók az ingyenes tűzifát. Orsós Éva és családja már több alkalommal részesült ezen támogatásban.
– A családommal a hideg előtt beszerzünk valamennyi téli tűzifát, amit az önkormányzattól kapunk az pedig legalább két hónapra elegendő, így remélem idén is átvészeljük a hideget – mondta Orsós Éva.


(Fotó: Horváth Zoltán)

Hangulata és fűtőértéke is megmaradt

A liszói Golub Ildikó és családja mindig fával fűtött. Mint azt elmondta: valamikor, régen sokkal könnyebb volt beszerezni a tűzifát, hiszen az erdőben össze lehetett szedni az ágfát, amelyért jelképes összeget kellett csupán fizetni.
- Akkoriban még úgy működött, hogy az összeszedett mennyiséget közösen dolgozta fel a család, a barátok, a sógor, a koma segédkezett a fűrészelésben, a behordásban. Ma már természetesen minden másként működik. Volt idő, amikor szinte az egekbe szökött a fa ára - pláne a kalodásé – fogalmazott Golub Ildikó.

A fával most is hasonlóan sok a munka, de sokan mégis ezt választják – fűtőértéke és hangulata miatt. Sőt, egyre népszerűbbek a kisebb fűtőtestek, vaskályhák, és az úgynevezett sparheltek – utóbbi nem csupán fűtésre alkalmas, kiváló a sütésre, főzésre.
– Reggelre a tűzhelyek megőrzik a parazsat, nem kell mindig befűteni. Persze az aprított fa – másnéven a gyújtós, vagy a kéreg elő van készítve, hamar életre kel a tűz. Van vele munka, kell a fejsze is. A mostani árak mellett nagyon megéri a méterfát megvenni, egy autónyi – ami 5-6 köbméter – jó esetben kitart egész télen – árulta el a fiatalasszony.


(Fotó: Horváth Zoltán)

Tippek a takarékos fűtéshez

A térségben többek között a Zalaerdő Zrt. is foglalkozik tűzifa értékesítéssel. Trojkó Péter, a cég kereskedelmi osztályvezetője elmondta: a piac hatására idén csökkent a tüzelőanyag ára.
– Mi elsősorban a keménylombos fát tanácsoljuk fűtés céljára, hiszen ezek alkalmasak inkább tüzelésre, ilyen például a bükk, az akác, a tölgy vagy a gyertyán. Érdemes viszont ezeket minél előbb beszerezni, mivel száraz fával a legalkalmasabb fűteni - hangsúlyozta Trojkó Péter.

A szakember hozzátette: érdemes már februárban feltölteni a készletünket, hogy a tavaszi időszakban azt fel is tudjuk dolgozni, legyen idő a kiszáradására. A frissen vágott fa ugyanis körülbelül 50 százalékban vizet tartalmaz, az ideális nedvességtartalom pedig 20 százalék alatt van. A felesleg tavasszal és nyáron el tud párologni, amennyiben a fát száraz helyen tudjuk tárolni. A nedves fát eltüzelni amúgy gazdaságtalan és környezetkárosító. Nemcsak a kéményben, kandallóban és a kazánban tehet kárt, hanem fele annyi hőt termel a nedves tűzifa és légszennyezése is jóval nagyobb.

 

Gerencsér Dóra
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.