Kis kedvencek téli élete - Már most figyeljünk oda rájuk!


(Fotó: Czigóth Sándor)

Az ősz enyhe napjai egyre jobban kitolódnak, viszont a fagyos telet nem ússzuk meg. Akár a lakásban, akár az udvarunkon él négylábú barátunk, érdemes időben gondolni a közeledő hideg időszakokra, és felkészülni rá. Előzzük meg a bajt!

Az udvart őrző ebeknél különösebb teendő nincs, mert ők folyamatosan hozzászoknak a levegő lehűléséhez. Az érzékenyebb típusú, vékony bőrű, kistestű kutyáknál nyilvánvalóan a tulajdonosok felkészülnek különféle ruhácskákkal, melegítő alkalmatosságokkal. Ez nem csak a hideg, de az eső ellen is jó megoldás – mondta Horváth László állatorvos.

Elő a kutyaruhákkal!
A lakásban tartott kedvenceknél kicsit más a helyzet. A kinti-benti - akár 20-30 C° fokos – hőmérsékletkülönbség problémákat okozhat, ha ruha nélkül visszük sétálni kedvencünket. Nekik nem alkalmazkodik úgy a szervezetük és a testük a hideghez, mint kint tartott társaiké. Csapadékos, havas időben célszerű az ebeket áttörölgetni, főként ha lucskos, sós útról viszik a lakásba a kedvenceket. Sokszor a hó rátapad és apró hógolyókká áll össze az eb szőrén, ekkor az egyik legjobb praktika, ha a szőnyegre fektetjük, közel egy melegedőhöz, ami felgyorsítja a száradási folyamatot. Érdemes felkészülni úgy is a latyakos hónapokra, hogy ezen időszakban a kutyakozmetikus rövidebbre hagyja a szőrt az állat lábain –tanácsolta továbbá a szakember.


(Fotó: Czigóth Sándor)

Folyamatosan legyen előtte ivóvíz
– A kinti ebeknél a legcélszerűbb a kutya testméretének megfelelő, szélbiztos, száraz, lehetőleg hőszigetelt kutyaólat beszerezni. A házikó méreténél fontos, hogy ne legyen se túl kicsi, se túl nagy, hiszen az ebek a környezetüket befűtik, de ha túl nagy a hely, akkor nem tudja kellően átmelegíteni azt. Hidegben is folyamatosan gondoskodni kell az ivóvízről, fagy esetén pedig rendszeresen kell ellenőrizni, hogy ne a jeget kelljen nyalogatnia. A melegebb víz is csak ideig- óráig marad meg, ezért inkább többször kell friss vízzel kínálni a kedvenceket. A hidegre az állatok szervezete is felkészül. Az egészséges kutyáknak a hűvösebb napok nem okozhatnak nagy problémát. A szőrük ilyenkor megvastagszik, illetve megfelelő mennyiségű zsírréteget is kiépíthetnek, amennyiben a gazdi odafigyel a táplálásra.


(Fotó: Czigóth Sándor)

Adjunk többet enni nekik!
Az életfenntartó energiaigényük télen magasabb, ezért a megszokott mennyiségű takarmány ilyenkor kevés lehet egy folyamatosan kint tartott házőrzőnek – hangsúlyozta Horváth László. Figyelni kell a kondícióra, ha fogyni látjuk mindenképp kicsit emelni kell az ételadagon. Egy fiatal, életerős kutya, szinte a jég hátán is megél, de az idősebb kedvencekre ilyenkor fokozottabb figyelmet kell fordítani. Az ő keringésük már jóval gyengébb és szinte egész nap alszanak. Mozgásigény szempontjából viszont amelyiküket jó időben sétáltatják, azon ebeket ugyanúgy illik lemozgatni hidegebb időben is, hiszen a jószág ugyanúgy várni fogja a közös sétát – folytatta a szakember.

Fürdetés helyett fésülés
- Az állatorvosok a fürdetés ellen vannak, ugyanis a kutyáknak se faggyú, se verejtékmirigye nincs. Képződik egy védőréteg a bőrükön, amit jó nem bolygatni. Télen ezért egy kinti kutyát egyáltalán nem kell fürdetni. Ha koszos is lesz, az általában egy éjszaka alatt letisztul, vagy érdemes őket néha átfésülni, ami segít, hogy a szőrük ne legyen összetapadva - mondta az állatorvos. Természetesen, ha egy benti kedvenc nagyon latyakos lesz, vagy esetleg belehempereg valamibe, akkor nem lehet vele mit tenni, abban az esetben kénytelen az ember megfürdetni a kedvencet – nyilatkozta Horváth László állatorvos. Fontos, hogy kedvenceinknek is igyekezzünk a legjobbat megadni még időben, hogy ők is könnyebben vészeljék át a zimankósabb időszakokat.

 

Hajnes Rita