Koncertet tartott Binder Károly és Borbély Mihály


(Kép: KanizsaTV)

Binder Károly és Borbély Mihály előadását és koncertjét hallhatták az érdeklődők ma délelőtt a Magyar Plakát Házban. Az ismertetőn a jazzről és az improvizációról tudhattak meg érdekességeket a résztvevők.

A Bartók és Kodály zenei univerzumának megjelenése a kortárs improvizációban című előadás üzenetét, tartalmát a Farkas Ferenc-zeneiskola tanárai is hasznosítani szeretnék a munkájuk során.

– Intézményünk számára nagyon fontos az improvizáció. Főként az óvodás korosztály számára fontos, illetve ők azok, akik ezt nagyon-nagyon jól művelik és nekünk pedig az a célunk, hogy ha bekerülnek az intézményünkbe, akkor ne felejtsék el az improvizációt – mondta  Baráth Adrien, a FFZAMI intézményvezetője.


A jazz műfaja Amerikából indult (Kép: KanizsaTV)

Binder Károly szerint fontos, hogy a jazz mára kialakuló, európai műfaját minél többen megismerjék.

– Ott tart ez a műfaj, a jazz műfaja, hogy már kialakulnak helyi vokális stílusjegyek és egy Amerikából induló műfajból lett egy afro-európai műfaj, amiről úgy érezzük mindketten, hogy egyrészt képviselünk, másrészt pedig tanítanunk kell, és amerre lehet elvinni az igét – fogalmazott Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője.

A rendezvény eredetileg a zeneiskolában lett volna, de a vírusos időszak miatt a Magyar Plakát Ház adott otthont az eseménynek. Ezt cseppet sem bántak az előadók, hiszen így még bensőségesebb és interaktívabb lett a bemutató. 


Elméletben és gyakorlatban is bemutatták az elképzeléseiket az előadók (Kép: KanizsaTV)

– Ad egyfajta intimebb, személyesebb formát ennek az előadásnak és talán interaktívabb is. Kérdésekre is tudunk válaszolni, kottákat adunk a kézbe, hogy elmagyarázzuk, hogy mi hogyan gondolkodunk ezekben a zenékben, amiket mi játszunk. Saját számokat, saját szerzeményeket hozunk ezekre a kurzusokra. Ami külön érdekes, hogy számunkra is mintha egy kurzus lenne, mert minden előadáson más kerül szóba, más kérdésre válaszolunk – tette hozzá Borbély Mihály, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szaxofontanára.

A program a Magyar Művészeti Akadémia pedagógiai és művészeti oktatásprojektjén belül valósult meg. A délelőtti rendezvényen természetesen nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is bemutatták elképzeléseiket az előadók.

 

H.R.