Koronavírus- 29 elhunyt, 950 új aktív fertőzött

facebook megosztás

 


(Kép: KanizsaTV)

Egyre nehezebb definiálni a gyógyultság fogalmát – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a vírust és meghalt 29 idős krónikus beteg. Az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12628-an pedig már meggyógyultak.

Újabb szomorú napi rekord dőlt ma meg, hiszen 29 halálos áldozatot követelt a kór. Az elhunytakról a tisztifőorvos elmondta: több mint kétharmaduknál valamilyen szív- és érrendszeri betegség volt kimutatható, de volt köztük daganatos és anyagcserebeteg is. Müller Cecília azt is hangsúlyozta: nehéz megmondani, hogy ki gyógyult ki a koronavírusból.

– A laboratóriumi vizsgálatokon túl a klinikai állapot az, ami elsősorban döntő a gyógyulás szempontjából. Látjuk azt, hogy vannak olyan személyek, jó általános állapotban, gyógyultan távoznak az intézményből vagy akár az otthonukból, ugyanakkor még hetekig előfordul, hogy vagy negatív vagy pozitív tesztet produkálnak. Ők már nem fertőző betegek - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.


(Kép: KanizsaTV)

A Kelet-Magyarország tette fel a kérdést, hogy mi a teendő akkor, ha a friss adatok szerint növekszik a koronavírus örökítőanyaga egy város szennyvízében. A tisztifőorvos szerint ebben az esetben még komolyabban kell venni a már hónapok óta érvényben lévő óvintézkedéseket.

– Nyíregyháza, Debrecen, ez az a két nagyváros, ahol kismértékben emelkedik az örökítőanyag mennyisége. Azt lehet, s azt kell tenni, hogy még inkább vigyázunk, s tartsuk be az óvó, higiénés rendszabályokat, mert ez azt jelenti, hogy többen vannak a környezetünkben fertőzöttek - tette hozzá Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A legújabb szennyvízből kimutatott adatok szerint Zalaegerszegen stagnál a vírus örökítőanyaga.  

M.B.Gy.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.