Koronavírus - Stagnál a vizsgált településeken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga

facebook megosztás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései alapján a vizsgált településeken stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerdán.    

Kiemelték: annak érdekében, hogy megelőzzék a közösségi terjedés felgyorsulását, továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat. A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljék a zsúfolt helyeket, helyzeteket, különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre.    

A koronavírus vízzel, szennyvízzel - eddigi vizsgálatok alapján - nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését - írták.

MTI

(Borítókép: Horváth Zoltán/Kanizsa Újság)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.