Megkoszorúzták Balázs László emléktábláját

facebook megosztás

Megkoszorúzták csütörtök délután Balázs László emléktábláját. Az ’56-os nagykanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozata 1956. október 26-án kapott végzetesnek bizonyuló lövést a Kazinczy utcában. Tavaly – a fekete gránittábla elhelyezése mellett – a 15 éves áldozat életútjához kapcsolódó konferenciával emlékeztek a diákmártírra.

A szombathelyi származású Balázs László Kanizsán folytatta középiskolai tanulmányait. Sírjára a szombathelyi temetőben bukkant rá Torjay Valter. – Egy elég gondozatlan sírja volt Balázs Lászlónak, s ahogy Torjay Valter utánajárt, úgy kerekedett ki a történet. Őhozzá csatlakozott 8 civil szervezet, illetve intézmény. S a közös kutatómunkának lett az eredménye, hogy megtudtuk azt, hogy milyen szerepe volt ennek a fiatalembernek, az ’56-os eseményekben. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki tudjon róla – fogalmazott Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnöke. 


Több szervezet fogott össze azért, hogy méltó módon emlékezzenek Balázs Lászlóra (Fotó: Horváth Zoltán)

A tavalyi kutatások után idén újabb fontos mozzanatok derültek ki arról a napról, amikor a végül halálosnak bizonyuló lövést kapta a diák. – A katonai járőr rákiáltott: állj vagy lövök. Azt, hogy megállt-e vagy nem, azt nem tudni. De amikor a lövés eldörrent, amikor az itt lakó városparancsnok kinyitotta az ablakát, kinézett, s a katonák jelentést adtak neki. Elmondták: rászóltak, majd lőttek. Mire azt mondta a parancsnok, hogy jogos volt az intézkedés, de máskor azért vigyázzanak. Mindezt a városparancsnok leányától tudjuk – említette Lengyák István, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke. 

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület által kezdeményezett kutatásnak és a szervezti összefogásnak hála ma már Nagykanizsán és Szombathelyen is kellő tisztelettel emlékeznek a fiatal ’56-os mártír emléke előtt.

M-B.Gy.

Fotók: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.