Nagykanizsa: Jövő héttől az osztópontokon lesz a mosható egészségügyi szájmaszk

Legkésőbb a jövő hét elején már az osztópontokon lesz a 40 ezer mosható egészségügyi szájmaszk. A múlt heti, soron kívüli közgyűlésen arról döntöttek a városatyák, hogy a Kanizsa Rehab Kft.-től vásárolt védőfelszerelés közül a betegek, idősek és a hátrányos helyzetben lévők két darabot kapnak fejenként, valamint a közszolgáltatók és az önkormányzati cégek dolgozóinak is biztosít maszkot a város.  

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. munkavállalói akár napi ezer darab maszkot is el tudnak készíteni. Szirtes Balázs ügyvezető elárulta, hogy a védőfelszerelés megfelelő védettséget biztosít.

– Egészségügyi textíliából, sűrű szövésű textilből készült kétrétegű maszkok, amik képesek arra, hogy megfelelőképpen szűrést és védettséget biztosítsanak a használóknak – mondta el Szirtes Balázs, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Folyamatosan zajlik az igényfelmérés, hogy a jogosultakon kívül még kik kapnak az ingyenes maszkokból.

– Nem csak a 60 éve felettiek, illetve a különböző betegségcsoportba tartozó nagykanizsai állampolgárok lesznek jogosultak ingyenes szájmaszkra, hanem az önkormányzatnak az intézményeinek munkavállalói, illetve azok az intézmények és szervezetek, akik kötelezően ellátandó feladatokat látnak el – tette hozzá Schauta Marcell, a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

Várhatóan a jövő hét elején már az osztópontokon lesznek a védőeszközök. A rászorulók így az alapellátási intézményekben, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény Idősügyi Klubjában, valamint a Család és Gyermekjóléti Központban is kapnak az ingyenes maszkokból.

– Az intézkedési tervet polgármester úr múlt pénteken írta alá, ezért a mai napon kezdjük el az igényfelmérést. Én bízom benne, hogy szerdára megérkeznek az igények és legkésőbb pénteken vagy hétfőn azt gondolom, hogy ezek a maszkok már ott lesznek rendeltetési helyükön – fűzte hozzá Bagarus Ágnes, a Humán és Hatósági Osztály vezetője.

Óvatos becslések szerint az új koronavírus elleni oltóanyag csak 2021 második felében válhat elérhetővé Magyarországon. A járvány elleni védekezést addig folyamatosan biztosítani kell, aminek az egyik legfontosabb eszköze a maszk.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)