Néhány gólya itthon telel

Egyre gyakrabban telelnek Magyarországon a gólyák. 2004 óta állandósulni látszik néhány fehér egyed itthon maradása, erre Zala megyében is van példa. A szakértők szerint ez a jelenség egy természetes alkalmazkodási folyamat része. 

A táplálékhiány miatt hatalmas kockázatot jelent a madárnak, ha itt telel át. Zala megyében Zalatárnok és Petrivente környékén is találtak már áttelelő gólyákat. 

– A gólyának alapvetően nem a hideg, hanem az ennivaló hiánya a probléma. Lehet akármilyen hideg -mínusz 20 fok is-, ha kap táplálékot, ha hozzájut, akkor áttelel – mondta Lelkes András, a  Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre.


(Kép: KanizsaTV)

Lelkes András elmondta: a gólya tollazata megfelelő ahhoz, hogy kibírja a magyar telet. Ebben a nem mindennapi vállalkozásban az emberek is segíthetnek

– Húsevő a gólya, tehát csirkevágáskor kivágott csirkebelsőséget, amit úgyis eldobna az ember vagy pedig egyéb húsmaradványokkal, akár bőrt olyan nyílt területen kiborítja, ahol a gólya hozzáfér és kutya- macska és más állat nem eszi fel, akkor nagyon hamar rá tudnak szokni ezek a madarak – tette hozzá Lelkes András, a  Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Ha sikerül túlélniük a tél viszontagságait, a következő évben is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek.

 

H.R.