Nem kedvez az időjárás a gazdáknak


(Kép: KanizsaTV)

Leálltak a mezőgazdasági munkák. Félbe kellett hagyni az őszi búza vetését, és a gazdák egyelőre a szóját sem tudják tovább aratni. Az elmúlt két hétben a kanizsai járásban lehullott 130-150 mm csapadék megakasztotta az őszi szántóföldi munkálatokat.

Már javában zajlottak az őszi mezőgazdasági munkák, amikor a csapadékos időjárás és a helyenként előforduló jég leállásra kényszerítette a gazdálkodókat. A tervezett területnek alig a 15 százalékát sikerült elvetni, szójából pedig csak a korai fajtákat tudták eddig betakarítani. Sokaknál jelentős károkat is okozott a sok eső.

- A szója területének a mai napig csak a felét sikerült betakarítani, főleg a kevesebb hozammal bíró, korai fajtákat. A későbbi fajtáknak sajnos csak a kisebb részét sikerült letermelni. A fentmaradt szója fele áll a sáros, vizes talajban. Előfordulhat, hogy lesz olyan terület, ahol a legjobb szándékkal sem sikerül betakarítani a termést – nyilatkozta Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei szervezet elnöke.


A vetésterületeken még az őszi mélyszántás is hátra van (Kép: KanizsaTV)

Tislerics Antal, murakeresztúri mezőgazdász a korai növényeket már a raktárban tudhatja, de a késő érésű szójája sajnos még a földön van. A betakarítást nála is a nem várt nagy mennyiségű csapadék zavarta meg.

- A kukorica aratása a mi vidékünkön most kezdődne, de az eső itt is közbeszólt. A talajra nem ildomos rámenni, mert valószínűleg több kárt csinálnánk, mint hasznot. A kukoricaszem 2-3 fokkal nedvesebb lett, ha most szednénk, akkor valószínűleg többet fizetnénk a szárítón, mintha megvárjuk, amíg kiszárad. Kellene 3-4 nap, talán még 5 is, hogy a kukoricának neki lehessen állni – mondta Tislerics Antal mezőgazdász.

A vetésterületeken még az őszi mélyszántás is hátra van. Ha minden jól megy, és az időjárás is kedvezőbbre fordul, akkor novemberrel bezárólag – az idei évben - véget érnek a munkálatok a földeken.

K.V.