Óvatosan! – Szarvasok az utakon

Zala megyében az elmúlt 24 órában egy könnyű sérüléssel járó, és hét anyagi káros baleset történt, amiből kettő esetben vadon élő állatok ütköztek össze a gépjárművekkel.

A 74-ös számú főúton Nagykanizsa irányából Zalaegerszeg felé, Magyarszentmiklósnál közlekedett 2020. október 6-án 20 óra 20 perckor egy 64 éves helyi férfi egy személygépkocsival. Haladása során egy szarvastehén ugrott a járműve elé, melyet elütött.

Később, október 7-én hajnalban a 75-ös számú főúton Keszthely külterületén Hévíz felé közlekedett egy 41 éves kéthelyi férfi egy tehergépkocsival, amikor egy szarvas ugrott járműve elé, melyet fékezés ellenére elütött.

Egyik balesetben sem történt személyi sérülés, a vadon élő állatok elpusztultak.  

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a következőket javasolja a balesetek megelőzése érdekében:

  • Haladása során fokozottan figyeljen, hogy időben észlelje a vadon élő állatokat!
  • Szereljen vadriasztót járművére!
  • Fontos, hogy a vezető folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát. Amennyiben vadat lát, lassítson, hiszen a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek!
  • Ha mégis, hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, dudáljon, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
  • Azokon az útszakaszokon, ahol fokozottan kell számolni vadak jelenlétével, figyeljék az erre figyelmeztető jelzőtáblákat, és csökkentsék sebességüket és körültekintően közlekedjenek!

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

(Borítókép: police.hu)