Paradicsom-krémleves csokis piskótával és perui cseresznyével

facebook megosztás

 

A hétvégi főzéshez a konyhakertjéből választotta az alapanyagokat Tokorcsi Mária. A paradicsomból szerencsére elég sokat főzött be. A másik terménye, a perui cseresznye, még most is terem. Ugyanúgy kell elvetni, mint a paradicsomot, majd palántázni kell, és kb 2 m magasra megnő, az egynyári, bőtermő növény. Élettanilag mindkét termény nagyon jó hatással van egészségünkre, hasznos vitaminokat tartalmaznak.
– Gyermekkorom legkedvesebb étele a paradicsom főzelék volt, aminek a receptjét újra gondoltam, és paradicsom-krémlevest főztem, amit a kezdő háziasszonyok is könnyen el tudnak készíteni - mesélte Tokorcsi Mária.

A paradicsom-krémleves hozzávalói 4 személyre:
Fél l paradicsomlé, 4 közepes krumpli, 1 kis doboz tejföl, 1 dl tej, 1 ek olaj, 1 ek liszt, cukor.
 

Elkészítése:
A krumplit kockára vágva feltesszük főni kb fél l vízben, majd rántást készítünk. A lisztet csak rózsaszínűre pirítjuk, felengedjük a paradicsomlével, majd a krumpli levéből is adunk hozzá. A főtt krumplit megtörjük, a levesbe tesszük, és botmixerrel pürésítjük. Jól összeforraljuk, a végén hozzáadjuk a tejjel felhigított tejfölt, és még pár percig főzzük, sóval, cukorral ízesítjük.

Csokis piskóta, perui cseresznyével

Hozzávalók:
4 tojás, 4 kanál víz, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 kk sütőpor, 1 ek kakaó.

A krémhez: 15 dkg porcukor, 15 dkg ráma margarin, citromhéj, citromlé.
A főzött krémhez: 2 ek liszt, 2 dl tej, 1 vanília.

Egyszerű vizes piskótát készítünk. A 4 tojás sárgáját, 4 kanál vízzel, 20 dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, az 1 kk sütőport, szép óvatosan hozzáadjuk a felvert habot, és a kanál kakaót. A tepsit margarinnal kikenjük, lisztezzük, és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben, 170 fokon, 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet; a porcukrot a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a főzött krémet, a citromhéjat, a citromlét, és ha van narancslekvárunk az is jó az ízesítésre. A piskótát 3 részre vágjuk, majd, ha elkészült a krém, betöltjük, és összeragasztjuk a tésztalapokat. A tetejére felolvasztott tortabevonó csokoládét kenünk. Azt követően a krémből tortadíszítővel kis rózsákat halmozunk, és ebbe nyomjuk bele a cseresznyéket. Természetesen készíthető most még szőlővel is.

Bakonyi Erzsébet
(Fotó: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.