Sokan jelentkeztek az előrehozott érettségire

facebook megosztás


(Kép: Kanizsa TV)

A héten elkezdődött az októberi előrehozott érettségi. A mai napon angol nyelvből számoltak be tudásukról a diákok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan jelentkeztek, mert a tavaszi időszakban, a járvány miatt nem állt módjukban levizsgázni.

Az idei érettségire vonatkozó járványügyi szabályozása miatt a teremben maximum 10 vizsgázó lehet, és biztosítani kell a minimum 1,5 m távolságot is. A védőmaszk viselése az írásbeli vizsga alatt ajánlott, de nem kötelező. A Batthyány Lajos Gimnáziumban 120 diák jelentkezett középszinten, valamint 35 tanuló emelt szinten előrehozott érettségire.

– Nagy létszámú vizsgacsoportok vannak. A járványhelyzet miatt viszont ugyanolyan szabályok érvényesek most is, mint tavasszal, tehát egy teremben kevesebb számú vizsgázó van, az iskolába belépve maszkviselés, fertőtlenítés, kötelező távolságtartás, ezek, amikre oda kell figyelni, illetve a teremben a felügyelő tanárral a dolgozatok kiosztása, összeszedése során gumikesztyűt használunk –mesélte Piriti János, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese.


(Kép: Kanizsa TV)

A Mező-gimnázium diákjai szintén szép számmal vettek részt az őszi érettségin. Sokan szintemelő és pótló vizsgát is tettek. A felmérések alapján pedig az előrehozott érettségik mintegy 80 százalékát a nyelvi érettségik teszik ki.

– A járványügyi helyzetnek már voltak előzményei, a diákoknak volt lehetőségük hozzászokni az egészségügyi szabályokhoz, a maszkviseléshez. Mivel már a nyáron is készültek nagyon sokan szisztematikusan ezekre az előrehozott vizsgákra, így én azt gondolom –látva őket a reggeli napon– néhány kivételével nem izgulnak, tudják mibe vágták a kis fejszéjüket– fogalmazott Májer Anita, a Mező-gimnázium intézményvezetője.

Sok diák már tavasszal szeretett volna vizsgázni, ám azon csak a végzős diákok vehettek részt.

– Jobb lett volna tavasszal túl lenni rajta, viszont a tanáraink nagyon kedvesek és megértőek velünk, így sokat segítettek felkészülni az októberi érettségire is. Viszont nem tagadom, jobb lett volna már májusban letudni – mondta Barabás Regina Réka.

A diákok sokat gyakoroltak az őszi érettségire. Sokan továbbtanulási célból tették le az őszi időszakban, hogy később már emelt szinten próbálják meg.

 

G.D.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.