Új Mura-híd épül Magyarország és Horvátország között

Az átkötő nemcsak a két ország közötti távot rövidíti le, hanem gazdasági szempontól is jelentős szerepet töltene be. A hídra már több mint húsz éve várnak a térség lakói. 

Az új folyami híd Murakeresztúr és Kotoriba között fog megépülni. A 1,5 kilométernyi közúttal 60 kilométeres kerülőt takarítanak meg a régió települései között. 

– Nagykanizsa és térségének, de Nagykanizsa városnak is ez nagyon fontos lenne, mivel ezzel az iránnyal, tehát Nagykanizsa és Murakeresztúr Kotoriba és Kapronca fele nyitna. Ezzel egészen Zágrábig megnyílna egy tér. Ez főleg azért is fontos, mert Kapronca is a körkörös gazdaság felé indult, mint Nagykanizsa városa – nyilatkozta Koósz Attila horvát konzul.

A tervezett Mura híd négytámaszú és mintegy 170 méter hosszú lesz. A határon átvezető 2x1 forgalmi sávos út hossza 1,6 kilométer, míg a kerékpárutat 3,3 kilométeresre tervezték. Az átkötő a jelenlegi vasúti híd mellett fog felépülni. 

– Részben a városfejlesztő együttműködik a horvát, kaproncai PORA Regionális Fejlesztő Kft.-vel, illetve Nagykanizsa Megyei Jogú Város önkormányzata is kooperál Kapronca-Kőrös megyei önkormányzattal. Ez a két együttműködés szervesen kapcsolódik egymáshoz. A városfejlesztő által kialakított szövetség inkább operatív jellegű – fűzte hozzá Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Az Új Mura-híd pályázása pedig egy Interreg-es pályázat részeként valósul meg. A kivitelezésben az egyik pályázó fél a Mura Régió Európai Területfejlesztési Társulás, illetve egy horvát partner is, hiszen ez egy határon átnyúló projekt. Ha az új híd elkészül, akkor Nagykanizsáról közúton gyorsabban lesz elérhető a horvátországi Kapronca, mint Zalaegerszeg.

G.D.

(Borítókép: A letenyei felújított Mura-híd/Illusztráció/Varga György/MTI)