Zrínyi Miklósról szólt az est

Töretlenül zajlik a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem előadás-sorozata Nagykanizsán. Pénteken Szántai Lajos művelődéskutató volt a vendég, aki előadásában a 400 éve született Zrínyi Miklós költő-hadvezérről osztotta meg gondolatait, „Csak jó szerencse, semmi más!” címmel. A szellemi közösség 31 éves múltra tekint vissza, az alapítók közt volt Buda Ernő gyémántdiplomás bányamérnök, Rózsás János író és Bátki József gazdasági mérnök – mondta el Rajnai Miklós, a szabadegyetem szervezője. Mint fogalmazott: három évtized után rendkívül büszke arra, hogy a szabadegyetem talpon van. Az előadásokat egy-egy helyi család finanszírozza. - Minden évben tematizált az előadásanyag. Igyekszünk a saját kultúránkban, a magyar hagyományban minél mélyebb rétegekig eljutni, és tájékoztatást adni. Ki merem jelenteni, hogy a városban a közművelődés területén, a közösségi művelődés területén ez egy nagyon jeles közösséggé nőtte ki magát – mondta el Rajnai Miklós szervező.


Szántai Lajos művelődéskutató telt ház előtt tartott előadást.

A pénteki összejövetel középpontjában Zrínyi Miklós, a 400 éve született hadvezér, költő, politikus állt, az előadás során a zalai vonatkozások is előtérbe kerültek. - Az, hogy a kutatástörténet hol tart, majd látjuk, hogy teljesen mindegy már jelen pillanatban, hogy hol nyúlunk bele a magyar művelődéstörténetbe, mindenhol ugyanazt a szétkenő, jelentéktelenítő, megmásító folyamatot lehet látni. Zrínyi Miklós sem kerülte ezt el. De meglepő módon, érdekes módon egybeesik ez a magyarság megítélésével is, szerte a nagy világban – fogalmazott előadásában Szántai Lajos.

A Magyar Műveltség Kincsestára szabadegyetem következő előadása november 6-án várja az érdeklődőket, akkor a magyar pálos rend lesz fókuszban.

V.A.

Képek: Kanizsa TV