Állatkínzás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy nőt, aki nem gondoskodott a rábízott kutyáról

facebook megosztás

Állatkínzás bűntette miatt ítélték nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre azt a nőt, aki nem látta el megfelelően a gondjaira bízott kutyát.

A vádlotthoz 2018 augusztusában került egy német dog kutya, akiről korábbi eltartói nem tudtak gondoskodni, mivel külföldön vállaltak munkát. A kutyának az átadást megelőzően állatorvosi ellátást igénylő egészségügyi problémája nem volt. A nő a kutyát 1,5 méteres láncon tartotta, amely nem biztosított az állatnak elegendő mozgásteret. Nem megfelelő módon táplálta az ebet és a vízellátásáról sem kellőképpen gondoskodott. Emiatt a kutya súlyosan lesoványodott, combizomzata mindkét oldalon sorvadásnak indult, bőrelváltozások, továbbá idült kötőhártya- és fülgyulladás alakult ki nála.

A vádlott családjához tartozott még két tacskó is, akik több alkalommal megszöktek otthonukból. Állampolgári bejelentést követően az állatvédelmi járőrszolgálat munkatársai megtalálták az elkóborolt állatokat és visszavitték őket a tulajdonosukhoz, ahol a vádlott udvarán megtalálták az elhanyagolt, kiszáradt állapotban lévő kutyát.

A Nagykanizsai Járásbíróság ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki állatkínzás bűntettében. Ezért őt 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy a kutya kóros lesoványodása, betegségei ok-okozati összefüggésben állnak a hiányos élelmezésével és a nem megfelelő egészségügyi ellátásával. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előítéletét, azt, hogy 3 kiskorú gyermekéről kell gondoskodnia, továbbá az időmúlást. Figyelembe vette azt is, hogy a nő lemondott a kutyáról, amely fajtamentő-szolgálathoz került, ahol sikerült megmenteni az állatot.

Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a nő hosszabb idő keresztül nem törődött megfelelően a kutyával, minimum 28 nap alatt alakult ki az ebnél a lesoványodás, a kezeletlenség. Kiemelte továbbá, hogy az állatkínzások az utóbbi időben nagy mértékben elszaporodtak a megyében.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására – tájékoztatta lapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit bíró, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.