Halottak napja

facebook megosztás

Virágba borult a Tripammer utcai temető és rengetegen gyújtottak mécsest. Halottak napja van, ma is sokan emlékeztek elhunyt szeretteikre.

A halottak napja keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. A katolikusok november 2-án tartják. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak, hogy megemlékezzenek azokról, akik már nem lehetnek velünk.

– Gyertyát gyújtunk, gyerekkorom óta mindig ki szoktunk jönni, akkor azt élveztük, hogy elfújtuk és újra gyújtottuk, azóta azért már más a jelentősége. Úgy emlékezem meg, mint egy hívő katolikus, minden nap imádkozom is értük és úgy érzem, hogy kapcsolatban vagyok velük – mesélte Kocsis Piroska.

A halottak napjának a legfőbb üzenete a remény, hogy a halál után is ott van az élet. Sokan felkeresik ilyenkor hozzátartozóik sírját, hogy virágot vigyenek rá. A különböző virágok közül a fehér színű a tisztaságot, a piros a szeretetet jelképezi.

– Saját magam ültetem a virágot, mindig azt hozom és gyertyát, mécseseket gyújtok mindenszentek napján is és halottak napján is. Egyedül vagyok, mindenkim itt van a temetőben. Fiaim vannak, csak nem velem. Én egyedül vagyok – mondta Horváth Elemérné.

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

H.R. – K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.