Ideje cserélni téli abroncsra

facebook megosztás

Egyre több jel utal arra, hogy nyakunkon a tél, így nem árt az autókat is felkészíteni az időjárás okozta változásokra. Míg a környező országokban sok helyen kötelező a téli gumi használata, Magyarországon még mindig nem. Azonban mindenképp ajánlott a hőmérséklet tartós 7 fok alá eséskor téli gumira váltani. Nem csak magunk, de mások érdekében is. 

A nyári és a téli gumi nem csak a mintázatban, hanem összetételben is eltér egymástól, ami azt jelenti, hogy másképp reagálnak a levegő és ezáltal az aszfalt hőmérsékletére is. Ezért fontos, hogy a megfelelő időben a megfelelőt válasszuk és időben cseréljük azokat.

– Általában, amikor előírják én megejtem. Annak ellenére is, hogy most sok minden kering a levegőben. Érdemes megcsinálni, mert 5 fok alatt komoly dolgokat tud művelni a nyárigumi. Aki nem tapasztalta még, az nem tudja. A téligumi ezzel szemben sokkal biztonságosabb. Akár tapadás, akár egyéb szempontból – mondta Szűcs Ferenc.

Jó ideje már négyévszakos gumikat is vásárolhatunk, de fontos, hogy ne keverjük az abroncsokat. Mindegyikből négy darabot használjunk, az a legbiztonságosabb.

– Néhányan szeretnének kettő darab négyévszakos és kettő darab téligumit feltenni az autóra, ami nem okvetlenül helyes. Az viszont semmiképpen nem, hogy két nyárigumi és két téligumi legyen fenn. Vagy négy nyári vagy négy téli vagy 4 darab négyévszakos legyen fenn. Az a biztos megoldás. Ellenkező esetben akár a rendszámunk is bánhatja – mondta Spollár István, a MARATON KFT.  ügyvezető-tulajdonosa. 

A szakértő szerint a legrosszabb téli autógumi is sokkal jobb választás ebben az időszakban, mint egy nyári. Ráadásul nem feltétlenül kell a legdrágább autógumit választani, mert az olcsóbbak között is vannak megfelelő biztonságot nyújtó abroncsok.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.