Karácsonyi készülődés – Beteg a világ, nagy beteg...

facebook megosztás

Ady Endre Karácsony című költeményéből vett idézet fémjelzi jelen cikket, amit lehet akár a szó szoros értelmében is tolmácsolni. Az előttünk álló hetek nem a megszokott, hagyományos rendben zajlanak majd, a karácsonyi készülődés sem lehet úgy, mint eddig. Nem lesz közös hangolódás, nem lesz vásár, koncert és műsor, ám a jótékonyság nem tűnt el a vészterhes időkben sem.

Közeleg a december, amit a naptáron kívül a televíziós reklámok és a bevásárlóközpontokban folyamatosan felcsendülő dalok is jeleznek. Nagykanizsa közterületei hamarosan ünnepi díszbe burkolóznak, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. munkatársai egy héttel ezelőtt kezdték el a fényfüzérek, ünnepi díszek kihelyezését.  

– A Fő úton és az Erzsébet téren a hagyományos díszítést kapják meg a fák, emellett például az Ady utca sétáló szakaszán több elemet helyezünk ki. De megjelennek a díszítések a külső városrészekben, Miklósfán, Kiskanizsán, Szabadhegyen is. A díszkivilágítást péntek este kapcsoljuk fel először, a város karácsonyfáját hétfőn állítjuk fel az Erzsébet téren – mondta el Szabó István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepvárás a jótékonysággal foglalkozó szervezeteket idén sem hagyta hidegen, számos felhívással, akcióval lehet találkozni most is Nagykanizsán a legérzékenyebb hónaphoz közeledve. A Kanizsai Fiatalok Közössége a hajléktalanok számára indított gyűjtést, a csoport már évek óta adományoz különböző megunt, de jó állapotú ruhákat a rászorulóknak. 

– Voltak, akik cipőket hoztak, aminek nagyon örültünk, mert azt mindig nehezebb összegyűjteni. Már adtunk le egy hónappal ezelőtt két doboznyi meleg kabátot. Főként amúgy férfiruhák jöttek, ami külön öröm, mert női ruhákból mi is már gyűjtögettünk – mondta el a fiatalokat összefogó szervezet elnöke, Szollár-Nikolics Zsanna.

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. szintén kiveszi részét a jótékonykodásból.

– Ebben az évben arra gondoltunk, hogy bevonjuk a vásárlóinkat is az adományozásba. Az adventi időszakban az Erzsébet téri mintaboltunkban az új karácsonyi termékeinkből ötezer forint feletti vásárlóink, ha szeretnék megajándékozni a Családok Átmeneti Otthonában élő családok egyikét egy ünnepi terítővel, akkor azt 95 százalékos kedvezménnyel megtehetik. Ezzel jelképes áron megteríthetik egy ott élő család ünnepi asztalát. Az akciónk a készlet erejéig tart, és a megjelölt termékekre vonatkozik. Az így megvásárolt termékeket karácsony előtt eljuttatjuk a Családok Átmeneti Otthonába – részletezte az akciót Szirtes Balázs, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Nagykanizsai Református Gyülekezet idén sem feledkezik meg a rászorulókról, bár az adománygyűjtés - a jelenlegi vírushelyzet miatt - más formában zajlik. Tartós élelmiszert gyűjt a közösség elsősorban, de a már megszokott, úgynevezett „cipősdoboz” akció is él.

– Arra kérjük a segíteni szándékozókat, előre egyeztetett időpontban hozzák adományukat a Kálvin téri templomba. A „szeretetdobozokat” becsomagolva kérjük, a tartós élelmiszerek kiosztásában tudunk segíteni. December 14-ig várjuk a felajánlásokat, amelyek elsősorban a látókörünkben élő rászorulókhoz jutnak el, valamint a kárpátaljai testvérekhez – mondta el Hella Ferenc, református lelkipásztor.

Lapunk megkereste a város első emberét is, a karácsonyváró programok, illetve a szeretet ünnepének várásával kapcsolatban. Csupán közösségi oldaláról idézhetünk ismét (a teljes közlemény Balogh László polgármester közösségi oldalán érhető el): „A koronavírus-járvány felülírta a terveinket, ezért elmarad az Erzsébet téri adventi forgatag. Hosszú évek után a város főterét idén először nem lengi be a forralt bor és a kürtőskalács illata, a barátoknak, gyerekeknek, felnőtteknek nem lesz lehetősége a közös ünnepi készülődésre. … A gyertyagyújtás pillanatának a virtuális térben mindenki részese lehet majd, amikor adventvasárnapokon fellobban a hit, remény, szeretet és öröm gyertyája.”

Vincze Adél

(Borítókép: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.