Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint a zalaegerszegi kórházból

facebook megosztás

Meghibásodást jelzett több lélegeztetőgép is a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. Az üggyel kapcsolatban a Népszava felkereste az operatív törzset, a Zala megyei Szent Rafael Kórházat, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, a kormányzati tájékoztatási központot, illetve a Crius V6 Northern típusú készülék kínai gyártóját, ám válasz csak az utóbbitól érkezett – írja a 444.hu.

A kórház szerint a sajtóban félrevezető és hangulatkeltő írások jelentek meg arról, hogy problémák voltak a lélegeztetőgépekkel.

Meghibásodást jelzett több lélegeztetőgép is a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – számolt be a Népszava. A lapnak megerősítette mindezt a kórház két dolgozója is, de azt nem tudták megmondani, hogy összesen hány eszköz romolhatott el.

A Népszava kérdésekkel fordult emiatt a kórházhoz, akik az operatív törzshöz irányították őket, de onnan nem kaptak választ. A kormányzati tájékoztatási központot is hiába keresték.

Egyedül a gépek kínai gyártója, a Northern Meditec Ltd. válaszolt, ők elismerték, hogy voltak hibajelzések, vizsgálják ezeknek az okát.

A Népszava cikkének a megjelenése után Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Zaol.hu-nak azt nyilatkozta, hogy jelenleg 99 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a kórházban, ezek közül 33-nak a beállítása, beüzemelése folyamatban van az előírt protokoll szerint. A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy 66 megfelelően működő készüléke van a kórháznak jelenleg, ugyanakkor a Szent Rafaelben aktuálisan 12 főt kell ellátni lélegeztetőgéppel.

Végül a kórház is megszólalt, azt írták, hogy a sajtóban félrevezető és hangulatkeltő írások jelentek meg az ügyről. "Az említett korszerű lélegeztetőgép maga küld üzenetet, ha a működésében a legkisebb zavar is támad. Ennek is köszönhető, hogy a személyzet a pácienseket azonnal másik gépre helyezte. Egészségkárosodás, haláleset emiatt nem következett be.”

Forrás: hvg.hu

(Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b3), Halász Gabriella, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója (b), Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (b2), Manninger Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője (b4), Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere (j2) és Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos (j) megtekintenek egy kórtermet a kórház új kardiológiai és szívsebészeti centrumában az átadási ünnepség napján Zalaegerszegen 2019. április 8-án. Fotó: MTI/Varga György)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.