Márton napi liba lakoma

Márton napján együnk libát! Számos hiedelem kapcsolódik a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó naphoz, de mind közül a legismertebb a Márton napi lakoma.

Márton napjával kapcsolatban több általánosan elterjedt népszokásunk mindig is volt. November 11-re véget ért az aratás és a szüret, elforrtak a borok, meghízott a liba. Így a libalakoma mellé hagyományosan újborral szoktak koccintani.  

Szokták mondani, hogy a bornak Márton a bírája, mert kiderül, hogy milyen volt az évi termés, hiszen munkálkodni már nem tudnak rajta, vagy jó lett vagy így jártak. Időjárás jósló regulák is kapcsolódnak Márton naphoz: ma esős, borongós idő volt, úgyhogy karácsonykor jó hideg, fagyos idő várható, talán még havunk is lesz – mondta Gyanó Szilvia néprajzos muzeológus.

Napjainkban a gasztronómiában is nagyon szeretik a Márton napot megtartani. A néphiedelem szerint ahhoz, hogy a következő év ugyanolyan jó termést és gazdagságot hozzon, mint az idei, mindenképpen sült libát vagy kacsát kell fogyasztani.

– A kényszer úgy hozta, mert mi nem nagyon tartottuk volna, az éttermek szokták. Viszont volt tegnap egy vendég, aki betelefonált és érdeklődött - mivel az éttermek bezártak -, hogy mi fogunk-e libacombot és kacsacombot tartani. Nem gondolkodtunk rajta, de így az érdeklődésre és a helyzetre való tekintettel, a kiszállítás és az elvitel mellett mi is megtartjuk a Márton napot. Sült kacsacombbal és sült libacombbal tudunk mi ehhez a naphoz hozzájárulni – mesélte Damó Viktor, a Keleti Pecsenyéző tulajdonosa.

Zalában a liba mellé legtöbbször káposzta és valamilyen krumplis köret jár.

K.V.

(Borítókép és fotók: Horváth Zoltán)