Megjelent Járási Ildikó életművét bemutató könyve

facebook megosztás

Az ünnepélyes bemutató egyelőre még várat magára a vírushelyzet miatt, de már elérhető az a képekkel gazdagon illusztrált kiadvány, amely a nagykanizsai Járási Ildikó iparművész munkásságát mutatja be. A kiadvány a Thúry György Múzeum gondozásában jelent meg a napokban.

A magyar tűzzománcművészet egyik kiemelkedő alakja, Járási Ildikó azt a misztériumot kutatja és mutatja meg művei sokaságában, amely nélkül - ahogyan René Magritte fogalmaz - nem létezne a világ. Ezzel a gondolattal kezdi a rendkívül színes kötet ajánlását L. Simon László. A kiadvány létrejötte az iparművész és családja erőfeszítéseinek, valamint a kanizsai múzeumnak köszönhető. Az intézmény pár évvel ezelőtt indított egy képzőművészeti alkotásokat bemutató sorozatot. Mint azt Száraz Csilla múzeumigazgató elmondta: ezt a formátumot vitték tovább Járási Ildikó köteténél.

– Városunk jeles alkotója, akinek iparművészeti alkotása több közintézményben is megtalálható, nagyon komoly életművel rendelkezik. A Magyar Plakát Házban a Kanizsai Képző- és Iparművészek tárlatán is bemutatkozott többször a Thúry György Múzeum rendezésében. Másrészt a múzeumban volt már a Magyar Tűzzománcművészek Társaságának is egy komoly kiállítása, amelynek Járási Ildikó is tagja. Ez által is kiállíthattuk az ő munkáit – mesélte Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A kiadvány ötlete Járási Ildikó lányától, Kovács Lilian szobrászművésztől származik. A kezdeményezés számos támogatót talált. A kötetben több olyan alkotás fotója látható, amely Nagykanizsa mellett más városok intézményeit díszíti, de magángyűjtemények falain található tűzzománcok is helyet kaptak benne.

– Pár nagyon szép ezüst kép megjelenik a könyvben régi fotókról, aztán középen a művelődési ház, Gödöllő, az erdészet, a kórházban lévő munkák és egy-két magánembernél levő, valamint a nálam otthon levő gyűjtemény szerepel benne. Szöveg nagyon kevés, nem akartunk sokat, egy kis szakma van benne, nagyon pici, közérthetően - árulta el Járási Ildikó iparművész.

A kötet egyelőre korlátozott példányszámban jelent meg. A Járási Ildikó életművét bemutató könyv hátteréről bővebben is szó lesz a Kanizsa Televízió e heti kulturális magazinjában.

V.A.

((Borítókép és fotó: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.