15 milliárd forintból elindult a zalaegerszegi Kovács Károly városfejlesztési program

facebook megosztás

A belvárosi Keresztury Dezső tér felújításával elkezdődött a mintegy száz helyszínen 15 milliárd forintos összköltségű Kovács Károly városfejlesztési program megvalósítása Zalaegerszegen - közölte a polgármester.    

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy 1974 nyarán nyílt meg az akkori Centrum, Domus és Csemege Áruház három épülete, illetve az ezeket összekapcsoló tér. Az építészeti megfogalmazásában és térkialakításában akkor újszerű építmények műszaki állapota azonban azóta jelentősen leromlott.    

A múlt évben a tér alatt húzódó, az áruházak feltöltését szolgáló alagút statikai megerősítését az önkormányzat végeztette el 20 millió forintos költséggel, most pedig a térfelszín átalakítása kezdődött meg 76 millió forintos beruházással. A megújult teret jövő májusban adják át.    

A polgármester jelezte: a Keresztury tér felújítása a 2024-ig tartó - a város első polgármesteréről elnevezett - Kovács Károly Városépítő Program első elemeként indult el. A program során mintegy száz helyszínen, összesen 15 milliárd forintból utakat, tereket, járdákat, parkolókat építenek vagy újítanak fel.    

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) kiemelte: az elmúlt száz évben összesen nem fordítottak akkora összeget a zalaegerszegi felújításokra, építkezésekre, mint a mostani tudatos városfejlesztés keretében. Mindehhez társul még, hogy a kormány friss döntése alapján a tervek készítésével megkezdődhet a város buszpályaudvarának és vasútállomásának korszerűsítése is.    

Bali Zoltán alpolgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a Keresztury téren 770 négyzetméteren szigetelik és burkolják a felszínt, az ide vezető három lépcsősoron pedig összesen 110 négyzetméter felületű csúszásmentes gránitlapot fektetnek le. A teljeskörűen helyi vállalkozások által tervezett és kivitelezett munkálatok révén a kereskedelmi ingatlanok is kedvezőbb helyzetbe kerülnek, egy új vendéglátóegység kialakítását már jelezték is a leendő üzemeltetők.

MTI

(Borítókép: Balaicz Zoltán/facebook)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.