A karácsonyi menü egyik fő eleme: a hal

facebook megosztás

A kanizsai karácsonyi menük közkedvelt fajtája továbbra is a ponty és a harcsa, de sokan vásárolnak tintahalat és kagylót. Bár a karácsonyi időszakban jelentősen megnő a hazai halfogyasztás, a statisztikák szerint így is csak harmadannyi halat eszünk, mint az uniós átlag.

A keresztény hagyomány alapján a karácsonyi böjt december 24-én éjfélig tartott.

Ezt a szigorú böjtöt - amely kizárólag zöldségek, gyümölcsök és tésztafélék fogyasztását engedélyezte - VI. Pál pápa 1966-ban enyhítette. Azóta a szentesti vacsorára már másféle ételek is fogyaszthatók, a karácsonyi asztalról a legtöbb helyen természetesen nem hiányozhat a hal sem. Ennek egyik magyarázata, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett.

A halhús fogyasztás Magyarországon elég erősen idény jellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak alapvetően halat a hazai fogyasztók. Az ünnepek közeledtével a halforgalom ilyenkor akár a tízszeresére is megnőhet. Bár a szakértők szerint idén sem várható a halak árának emelkedése, így is az uniós átlagnál jóval kevesebb halat fogyasztunk.

A magyarok esetében az egy főre jutó éves halhús, és egyéb halászati termékek fogyasztása mindössze 4,6 kilogramm, míg a listavezető Portugáliában ez a szám 55 kilogramm.

A halhús rendkívül egészséges, kevés benne a koleszterin, ugyanakkor jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak. Sok ásványi anyagot tartalmaz, és vitaminokban is gazdag.

Balogh Sándor már 30 éve foglalkozik halárusítással, Zalaegerszegen és Keszthelyen is van halaspultja, idén pedig a nagykanizsai vásárcsarnokban is megnyitotta üzletét. Szerinte az évek alatt sokat változott a halfogyasztás és elárulta, melyek azok a halfajták, amelyek a legkelendőbbek.

– Nagyon érdekes, hogy városonként eltérő, hogy mi az, ami a kedvelt. Zalaegerszegen jól megy a lazac és az afrikai harcsa. Itt Nagykanizsán kelendő a tintahal, kagyló. Valamilyen oknál fogva, talán a horvát határ közelsége miatt ezek jobban mennek. Tehát Nagykanizsán a legnépszerűbb a ponty és a harcsa, egyértelműen, süllő, fogas, kárász, keszeg – nyilatkozta Balogh Sándor, a Kanizsai Halbolt üzletvezetője. 

A halárus pultjánál lehet kérni filézett halat is, tapasztalata szerint a vásárlók leggyakrabban rántott vagy sült halat, halászlevet készítenek karácsonyra az ünnepi menü részeként.

– Van, amikor a vásárlók tanácsot kérnek, hogy mely halfajtából lehet jó paprikást, vagy rácost készíteni, milyen fűszereket használjanak a különböző halakhoz. Egyre népszerűbb a tésztaételek a tenger gyümölcseivel, hiszen a halat rendkívül változatosan el lehet készíteni – tette hozzá Balogh Sándor.

A hazai halfogyasztás hagyományos csúcsidőszaka a húsvét mellett a karácsony, így a szakemberek azt tanácsolják, érdemes már most beszerezni a halat a karácsonyi menühöz, hiszen az ünnepek közeledtével egyre hosszabbak a sorok a halaspultnál.

Az édesvízi halakat - főleg karácsony környékén - több helyen is élve árulják, így azokat könnyebb frissen venni. A megvásárolt halak egyébként folyamatos hűtés mellett 4-5 napig a hűtőben, de a halhús több hétig a fagyasztóban is eláll.

Gerencsér Dóra

Fotó: Miholics Szabolcs

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.