A Kopint-Tárki 6,6 százalékos GDP-csökkenést vár idén a negyedik negyedévre

facebook megosztás

A járvány kiújulása miatt idén a negyedik negyedévre a bruttó hazai termék (GDP) 6,6 százalékos csökkenésével számol legfrissebb konjunktúrajelentésében a Kopint-Tárki Zrt., de az év egészére vonatkozóan megerősítette az 5,8 százalékos visszaesésre vonatkozó szeptemberi előrejelzését. Az intézet fenntartja 2021-re a korábban kiadott előrejelzését, 3,5 százalékos növekedést vár.    

A romlás várhatóan a fogyasztás újra súlyosbodó csökkenésében fog lecsapódni az év utolsó negyedében. A beruházások visszaesése folytatódik, a foglalkoztatás helyzete ismét romolhat, de ez nem éri el a tavaszi elbocsátási hullám mértékét. Az infláció az elmúlt hónapokban mérséklődött kissé, és egész évre 3,3 százalékos fogyasztói árindexet vár a Kopint-Tárki, jövőre pedig 3 százalékot.     

Az államháztartás 8,9 százalékra előrejelzett GDP-arányos hiányát a konjunktúrakutató szerint csak részben magyarázza az adóbevételeknek a válság és az adókedvezmények miatt bekövetkezett csökkenése és a pótlólagos járványügyi kiadások. Az adósságráta 77,2 százalék lehet idén az előrejelzés szerint.    

Palócz Éva, az intézet vezérigazgatója online sajtótájékoztatón felidézte: áprilisban az idei évre még 5,5 százalékos csökkenést jeleztek, a mostaniban mindössze 0,3 százalékponttal módosították a járvány kitörésekor készített prognózist. "Áprilisban reálisabban láttuk a helyzetet mint a kormány, mostanra azonban a kormány prognózisa pesszimistább, mert 6,4 százalékos visszaeséssel számolnak egész évre" - mondta.     

Hozzátette: az októberi részadatok nem mutatnak ekkora visszaesést. Aggasztónak nevezte, hogy a kormányzati költekezés lendülete jövőre sem csökken érdemben. A jövő évi államháztartási deficit várhatóan eléri a GDP 7 százalékát, az államadósság pedig - a jövőre várható gazdasági növekedésnek köszönhetően - kissé emelkedik ugyan, de így is a GDP 78,4 százalékára tehető.      

Az ipar volt a harmadik negyedévi kilábalás fő mozgatórugója, idén a korábban vártnál valamivel enyhébb, 6-7 százalékos visszaeséssel számolnak a konjunktúrakutatónál, jövőre 4,5 százalékos növekedéssel. Az építőipar kibocsátása egész évben 10 százalék körül eshet vissza. Idén az egész éves munkanélküliségi ráta nem éri el a 4,5 százalékot, jövőre 4,0 százalékra mérséklődhet a Kopint-Tárki szerint.     

A jövő évi 3,5 százalékos GDP-növekedést részben a bázishatás magyarázza, részben az a feltételezés, hogy a jövő év második felét már alig sújtja a járvány. A konszolidáció azonban lassú és részleges lesz, különösen, ami a turizmust illeti - mondta Palócz Éva.    

Nagy Katalin, a Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertetése szerint a harmadik negyedév a világban mindenütt erőteljes visszapattanást hozott, globálisan 4 százalékos lehet az éves visszaesés, míg jövőre 4 százalékos növekedést várnak. A járvány második hulláma minden országot elért, azonban arra különböző mértékben reagáltak.     

Idén 10 százalékos csökkenést, jövőre 8 százalékos növekedést várnak a termékek és szolgáltatások világkereskedelmében. Közlése szerint 7,9 százalékos GDP zsugorodást várnak az EU 27 tagállamában. A 2021-re előrejelzett visszapattanás szerényebb lesz a korábban vártnál: 4,6 százalék az euróövezetben és 4,5 százalék az unió egészében.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.