Csendesebb lesz a szilveszter

facebook megosztás

A pirotechnikai eszközök fele idén az árusítók raktáraiban marad. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a petárdák, tűzijátékok árusítása és használata is szigorúan tilos. A témával kapcsolatban a Világgazdaság arról írt, hogy amelyik pirotechnikai vállalkozásnak van tartaléka, illetve banki mozgástere, át tudja vészelni ezt az időszakot, de csődhelyzetekkel is számolni kell.

A kormány az Operatív Törzs javaslata alapján döntött arról, hogy december utolsó napján is fenntartja a kijárási tilalmat este 8 és reggel 5 óra között, és érvényben marad az a határozat is, hogy 10 embernél több nem lehet egy helyszínen. A tűzijáték így idén mindenhol elmarad, és a forgalmazást is várhatóan megtiltják. Ez azt jelenti, hogy az iparág komoly válságba kerülhet, mivel a szilveszteri eladások hagyományosan az éves forgalom 70 százalékát adják.

– A szilveszterkor forgalmazott pirotechnikai termékek három kategóriába tartoznak. Az F1 a játékos termékek, az F2 a kis tűzijátékok, és van az F3 a közepes tűzijátékok. Az F1 és az F2 kategória egész éveben felhasználható, azzal a feltétellel, hogy csak magánterületen és 10 óra előtt. A jelenlegi kijárási korlátozás miatt nem tudják ezeket a termékeket elműködtetni. Ha valakinél maradt tavalyról vásárolt F1 és F2-be tartozó pirotechnikai termék az magánterületen, szilveszterkor a jelenleg érvényes szabály szerint felhasználhatja. De ahhoz, hogy ezeket a szabályokat aktualizálni tudjuk, meg kell várni a kormányrendeletet, amivel kvázi megtiltják a szilveszteri forgalmazást és abból fog kiderülni, hogy idén szilveszterkor lehet-e magánterületen tűzijátékot felhasználni – nyilatkozta Farkas Balázs István pirotechnikus.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.