Egyedül karácsonykor, de nem magányosan

facebook megosztás

A karácsony azon túl, hogy a boldogság forrása, mindig egy krízishelyzet – mondta kérdésünkre Dóber Valéria pszichológus. Hazánkban a kormány az ünnepek idejére sem enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken, ez alól - a jelenlegi hírek szerint - csak a szenteste lehet kivétel. Így előfordulhat, hogy olyanok is egyedül töltik a karácsonyt, akik eddig családi körben ünnepeltek.

A járvány miatt az idősebb korosztály fokozott veszélynek van kitéve és az Operatív Törzs javaslata az, hogy - lehetőség szerint - kerüljék a tömeget. Azonban a pszichológus azt tanácsolja, figyeljenek arra, hogy ebben az időszakban sem szabad bezárniuk.  Az internet és az okoseszközök világában sokkal könnyebb a kapcsolattartás, és ha kellően nyitott valaki, akkor ezeknek a segítségével tarthatja a kapcsolatot a családdal.

Azt javasolnám azoknak is, akik egyébként magányosan élnek, hogy ne azon keseregjenek, hogy mennyire egyedül vannak. Próbálják valamilyen módon tartalmasan tölteni ezt a napot. Ezt lehet úgy is, hogy úgy csinálnak, mintha egy kellemes hétköznap lenne és nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a karácsonynak. A magány és a magányhoz való viszony egy szokás, egy neveltetés. Hiszen, ha belegondolunk, már kicsi gyerekkortól kezdve megtaníthatjuk a gyerekünket arra, hogy egyedül is legyen, például egyedül játsszon. Azért szerencsés, ha ilyen a neveltetés, mert akkor később is képes az ember átélni bizonyos élethelyzeteket, akár egy ünnepet, ha úgy alakul az élet – nyilatkozta Dóber Valéria pszichológus.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.