Elmarad a karácsonyi ételosztás

Nem lesz ételosztás karácsonykor. Két évtizedes hagyomány szakad meg idén, a vírushelyzet miatt. A Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a körülményekre való tekintettel - és a város önkormányzatával egyeztetve - nem tudja megtartani a „Szeretet mindenkié” elnevezésű rendezvényét.

Nagykanizsán egyedülálló módon, 20 éven keresztül minden évben megtartották a jótékonysági akciót, így karácsony minden napján egy tál meleg étellel, és kisebb ajándékcsomaggal várták a rászorulókat a Bogdán János Cigány kisebbségi Közösségi Házban. Kezdetben a hajléktalanokat célozták meg, de a kör az évek alatt folyamatosan bővült, roma és nem roma rászorulók, családok vették igénybe a lehetőséget, amely létrejötte mögött széles társadalmi összefogás állt. A jelenlegi - vírushelyzet alatti - szabályozás nem teszi lehetővé a jótékonysági akció megtartását.

– Két évtizede, a hagyományt őrizve minden évben megvalósítottuk ezt az étkeztetést, a szeretet mindenkié jelmondattal. A nagykanizsai vöröskereszt, a családsegítő központ, a nagykanizsai rendőrkapitányság, a polgármesteri hivatal, az önkormányzat, tehát mindenki részt vett ebben a karitatív tevékenységben. Nem csak az egy tál meleg étel miatt. Hanem azért is, mert fontosnak tartottuk, hogy tudjunk beszélgetni emberekkel. Akár idősebbek akár fiatalabbakkal. És ne töltsék egyedül a karácsonyi ünnepeket azok, akik kénytelenek egyedül tölteni egyébként ezt a nagyon fontos, és azt gondolom, az egyháziak közül a legmagasabb ünnepet – mondta Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV/Archív)