Még lehet javítani az újbor minőségén

Nem csak Márton napkor, azóta is folyamatosan kóstolják, ellenőrzik a hordók tartalmát a környékbeli borászok. Amennyiben javításra szorul egy-egy tétel, még nem késő – állítják a szakemberek.

Az idei esztendő nem volt egy kimondottan jó évjárat, legalábbis itt Cserfőn ez a vélemény – fogalmazott Ábrahám János. A hegyháton gazdálkodó borász szerint természetesen most is nagy hangsúlyt kapott a tisztaság, a higiénia mellett a szüret időpontjának kiválasztása, de az újbor minőségén még lehet javítani.

- A kénszintre kell odafigyelni. Én is most ezen a hétvégén, meg az elmúlt hétvégén ellenőriztem a boraim kéntartalmát. Ha szükséges pótolni, inkább az elején egy nagy, sokkoló kénezést illik adni, amely fertőtlenít, letisztítja a bort. Legfeljebb később nyúlunk hozzá – mesélte Ábrahám János borász.

A cserfői gazdák körében nagy hagyománya van az újbor mustrával egybekötött Márton napi pincejárásnak, ami az idei esztendőben a járványhelyzet miatt elmaradt – de a szabályok és előírások betartása mellett szűk körben megtartották a helyi nedűk mustráját, amelyre 22 mintát küldtek.

Királylányka volt, vegyes vörös – vörös tételt keveset küldtek – aztán Olaszrizling, vegyes fehérek, érkezett több Irsai, ami most a divatos, illatos fajta, ebből több féle, amelyek megmérettetésre kerültek ezen a mustrán – mondta Ábrahám János borász.

Az idei cserfői újbor mustrán Szalai Ferenc bora nyerte a megmérettetést a zsűri egyöntetű véleménye alapján.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)