Vasárnap kellett elvetni a Luca-búzát

facebook megosztás

Számos népszokás és hiedelem kötődik december 13-hoz, azaz Luca napjához. A szövés, fonás, varrás tiltása mellett idesorolhatjuk a Luca széke készítését, a kotyolást, valamint a mai napig fennmaradó Luca-búza keltetését.

A hagyomány a kereskedelemben is megjelent, egy ideje már lehet találni a vetőmagok közt úgynevezett Lucanapi Búzát. Ennek több oka is van.

– Nagyon nehéz hozzájutni a búzához, a különböző magos boltokban nem kapható, felvásárló boltok már nincsenek. Tápos boltok ugyan még vannak, de nagyon sok helyen nem engedik a magokat árulni, mert hamar molyosodnak. Aki tápokat tart, az állati takarmánymagokat nem tarthat. Tehát nagyon nehéz beszerezni – nyilatkozta Varga József növényvédelmi szakember.

 

De a cégek leleményességének köszönhetően a gazdaboltokban is elérhető minden év december 13 előtt a Luca-búza, amelyet a hétvége előtt a legtöbb helyen már fel is vásároltak. A hagyomány ugyanis még él.

– Egy kicsit a ferences hagyomány ezt az ókorból eredeztető szokást -, hogy magot vetnek és kizöldeltetik - egy kicsit Jézus jelképpé tette. Tulajdonképpen ahogy a magokból búza lesz, elkezdenek növekedni, az egy megújulás jelkép, és Jézust is szimbolizálja. A ferences hagyomány helyezi egyébként a karácsonyi oltárra a Luca-búzát, de az egyszerű emberek körében bekerült a karácsonyi asztalra, és tulajdonképpen a karácsonyi asztalnak a része – mesélte Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A Luca-búza a hétvégén már a földbe került, ezzel kapcsolatban Varga gazdának is vannak emlékei.

– Mi, amikor gyerekek voltunk, cserép alátétbe, laposka tányérokba vagy akár nagy tányérba szoktuk tenni. Itatós papírba, két-három réteget tettünk, jól beöntöztük, majd még egy réteg itatóspapírt tettünk rá. Folyamatosan nedvesen kellett tartani. Nagyon hamar kikelt, 4-5 nap múlva már jött a csír – mondta Varga József növényvédelmi szakember.

A Luca-napján elültetett búza serkenése és növekedése a karácsonyig tartó 12 napban a néphagyomány szerint a következő évi termést jósolta meg. A jó termés érdekében az összeaprított sarjat az állatoknak adták vagy a szántóföldre szórták, ma már viszont leginkább díszítőelem a Luca-búza.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.